Näsfraktur

Varför opererar man

Vid näsfraktur finns ett brott på näsbenet. Diagnosen ställs vid klinisk undersökning och röntgen behövs ej. Näsan är ofta svullen och öm. Operation sker i de fall näsan är sned eller intryckt.

Före operationen

Läkemedel som påverkar blodets levringsförmåga bör undvikas före operationen. Detta gäller mediciner som innehåller acetylsalicylsyra (Trombyl, Magnecyl, Treo o.s.v.) eller warfarin (Waran). Du får inte äta fast föda från klockan 24.00 natten före operationen. Tala om ifall Du är nästäppt på båda sidor!

Hur går operationen till

Man skall operera inom 10-12 dagar efter olyckan innan näsbenet läker fast. Det är ofta en fördel att vänta till svullnaden minskat. Man kan operera antingen i lokalbedövning eller med narkos. Operationen sker i dagkirurgi och du går hem samma dag som du opereras. Näsfrakturen rätas ut med ett instrument som förs in i näsan. Ibland lägger man ett förband inne i näsan på den intryckta sidan som får ligga kvar upp till en vecka efter operationen. Ibland läggs också ett stelt förband (gips) på näsans utsida under en vecka. Återbesök sker ofta inom en vecka efter operation för att avlägsna förband och bedöma resultatet.

Efter operationen

Man kan ibland må illa efter narkos. Smärtan brukar inte vara svår utan det räcker oftast att ta Alvedon vid behov. Om förband stoppats in i näsan kommer du att vara täppt på den sidan och få ökad nässekretion. Ibland kvarstår en viss felställning av näsan efter operationen. Det kan då vara aktuellt att göra om ingreppet vilket inte är en garanti för att näsan skall bli som före olyckan.

Komplikationer

Svullnad av näsan är vanligt men brukar försvinna inom 1-2 veckor. Om näsan blir tilltagande öm, rodnad, mer täppt eller börjar värka efter operationen bör du kontakta oss eftersom det kan vara tecken på infektion som kan kräva antibiotika.

Övrig information

Om du har frågor inför operationen så kontakta sjuksköterska på operationsplaneringen (mån-tors 9.30-11.30) på telefon 018-611 28 69. Det är också viktigt att du meddelar förändringar i ditt hälsotillstånd, adressändringar och annat av betydelse inför operationen på detta nummer.