Vårdförbundets blockad påverkar vården

Läs hur det kan påverka dig

Tumörer i matstrupe och magsäck ger ofta upphov till svårigheter att äta, vilket leder till viktnedgång. För att orka med behandlingar och för att må bra är det viktigt att tillföra kroppen den näring den behöver.

Vid ätsvårigheter blir portionsstorleken mindre och därmed behöver du äta oftare än tidigare, 6-8 gånger per dag. Vi rekommenderar livsmedel som är lätta att finfördela.

Exempel på måltider för en dag

Frukost 1: 1 liten smörgås med margarin,
leverpastej/ost, ½ kopp kaffe

Frukost 2: 1 liten yoghurt, ½ smörgås med pålägg

Lunch 1: ½ portion lagad mat, t.ex. 1 potatis
och 4 köttbullar med sås

Lunch 2: ½ portion lagad mat (som lunch 1)

Mellanmål: ½ näringsdryck

Middag 1: ½ portion lagad mat

Middag 2: ½ portion lagad mat

Kvällsmål: ½ näringsdryck, ½ smörgås med pålägg

Mjukare maträtter och mellanmål

Kötträtter

Maträtter med köttfärs och korv är oftast lättare att äta än helt kött. Välkokta köttgrytor där köttet skurits i mindre bitar kan också gå bra att äta. Servera rätten med mycket sås till, så blir det mjukare och lättare att svälja.

Exempel på mjukare kötträtter:

- Frikadeller, köttbullar, köttfärslimpa
- Biff à la Lindström, leverbiff
- Köttfärssås, lasagne, ravioli
- Falukorv, isterband
- Kalvsylta, paté, pastej
- Dillköttsgryta, pepparrotskött, kalops

Fiskrätter

Fisk är naturligt mjuk och faller lätt i mindre bitar. Kokt fisk med sås brukar gå bra att äta.

Exempel på fler fiskrätter:

- Fiskgratäng med potatismos
- Fiskbullar
- Fiskpudding

Äggrätter

De flesta äggrätter är mjuka och går bra att äta.

Exempel på äggrätter:

- Omelett
- Äggröra
- Kokt ägg

Mjukare mellanmål

Det är bra att äta mellanmål, då det behövs flera mindre måltider när det är svårare att äta.

Exempel på mellanmål:

- Risgrynsgröt, mannagröt, grahamsgröt, havregröt med mjölk
- Yoghurt med sylt
- Kräm med mjölk
- Saftsoppa och nyponsoppa med grädde och blötlagda skorpor
- Smörgåskex med mjukost
- Glass
- Konserverad frukt med grädde
- Risifrutti, mannafrutti

Matråd till dig som opererats

Råd om maten till dig som har opererat matstrupe eller magsäck.

Magsäckens uppgift är att sönderdela maten till mindre bitar och sedan portionera ut dem via den nedre magmunnen till tunntarmen. I och med att magsäcken kan töja sig och bli större så ryms också rätt stora måltider på en och samma gång i magsäcken.

När man har opererat bort hela eller en stor del av magsäcken eller ersatt matstrupen med en del av magsäcken så ryms det inte längre lika stora portioner som tidigare. Funktionen som portionerar ut små bitar i taget till tunntarmen fungerar inte heller som förut. Därför behöver man äta annorlunda än tidigare.

Fler och mindre portioner

Du behöver äta oftare än tidigare och måltiderna bör vara mindre i portionsstorlek. Det är viktigt att ta det lugnt vid måltiden. En bra regel är att tänka sig 6-8 måltider per dag.

För att göra det enklare kan du dela upp frukosten i två måltider, lunchen i två måltider och middagen i två måltider samt ett par mellanmål. Då det snabbt blir fullt i den nya "magsäcken" så är det bra om du intar vätska mellan måltiderna och inte dricker så mycket i samband med måltiden.

Med tiden så brukar kroppen vänja sig vid den nya vägen för maten och man kan då prova att öka måltidsportionen.

Om du äter för fort, för stor måltid eller för mycket sötsaker på en gång så kan du få problem i form av illamående, magkramp eller diarré. Du kan också få yrsel eller hjärtklappning. Problemen brukar mest uppträda i början innan du lärt dig att äta annorlunda. Om du får något av besvären se då till att vila och fundera över vad som kan har varit orsaken.

Matråd till dig med stent

När du fått ett stent inlagt i matstrupen blir matstrupen inte lika rörlig som tidigare och du kan behöva ta det lite lugnare när du äter.

nässlorMat som är naturligt mjukt i konsistensen fungerar bättre att äta samt att en del av livsmedlen nedan går att tillreda/skala så att de också går bättre att äta. Tänk på att dricka efter måltiden så att inte matrester stannar kvar.

Maträtter med köttfärs och korv är oftast lättare att äta än helt kött. Välkokta köttgrytor där köttet skurits i mindre bitar kan också gå bra att äta. Servera rätten med mycket sås till, då blir det mjukare och lättare att svälja.

Fisk är naturligt mjuk och faller lätt i mindre bitar. Så kokt fisk med sås brukar gå bra att äta. De flesta äggrätter är mjuka och går bra att äta (förutom pannkaka). Det är bra att äta mellanmål, då det behövs flera mindre måltider när det är svårare att äta.

Undvik vissa livsmedel

Vissa livsmedel kan ha benägenhet att fastna i stentet så det är några saker du behöver vara uppmärksam på.

Det som kan bli besvärligt är livsmedel som är trådiga, svårsmälta eller "kletiga".
Exempel på sådana livsmedel är:

- Stjälkar från sparris, bambuskott, rabarber
- Pannkaka, färskt mjukt bröd, färskt vetebröd
- Hinnor på citrusfrukter, vindruvor
- Kärnor, större bitar av nötter, kokos
- Skal på vissa frukter, tomat
- Större bitar av torkad frukt
- Hel svamp
- Popcorn