Vårdförbundets blockad påverkar vården

Läs hur det kan påverka dig

Du som ska operera magsäcken

Magsäcken ligger i övre delen av buken till vänster, under diafragma. Dess viktigaste funktion är att lagra maten, bearbeta den och portionera ut den till tolvfingertarmen i lagom stora bitar.

Vid sjukdom i magsäcken kan en operation utföras där hela eller delar av magsäcken avlägsnas. Vid borttagning av hela magsäcken förbinds matstrupen med tunntarmen. Vid borttagning av delar av magsäcken förbinds istället den kvarvarande delen med tunntarmen.

Inför operation

Du kommer att kallas till kirurgkliniken för en inskrivning inför operationen. Då får du träffa kirurg, narkosläkare, sjuksköterska och sjukgymnast. Om du fått onkologisk behandling brukar operationen planeras till ca 4-6 veckor efter sista behandlingen på onkologen.

Inskrivning

De flesta inskrivningar sker på vår operationsförberedelseenhet, avdelning 70F2, våning 3. Där anmäler du dig hos vår avdelningssekreterare. Du kommer sedan få träffa en sjuksköterska, sjukgymnast, kirurg och narkosläkare samt ta EKG och blodprover. Inskrivningen tar ca 4 timmar. Om du inte ska opereras i anslutning till inskrivningen får du åka hem och får ett datum när du ska återkomma för din operation.

Att ta med sig till sjukhuset

Ta med dig toalettsaker, inneskor, strumpor, morgonrock eller andra sköna kläder. Mobiltelefon får användas på avdelningen men med ett säkerhetsavstånd på minst en meter från medicinteknisk utrustning. Lämna smycken och värdesaker hemma. Det finns lås till den garderob du kommer att få vid sängen. Lås in dina tillhörigheter när du inte är vid sängen, sjukhuset ansvarar inte för dessa. Det är tillåtet att ha med egen radio/mp3 men använd hörlurar så att inte andra patienter störs. Gratis WiFi finns på sjukhuset.

Om du har hjälpmedel/speciella läkemedel hemma för att klara ditt dagliga liv är det bra om du tar med dem till avdelningen, t.ex. hörapparat, andningshjälpmedel, ögondroppar, inhalatorer.

Du som kommer från ett annat län

Har du frågor angående boende för närstående, parkeringsmöjligheter eller övriga kommunikationer är du välkommen att höra av dig till avdelningen.

Kvällen före operation

Du får äta och dricka som vanligt fram till midnatt. Efter kl 24 får du inte äta. Det går bra att dricka vatten fram till kl 06 på morgonen. Eventuella läkemedel tas enligt narkosläkarens ordination.

Kvällen före operationen och på operationsdagens morgon ska du duscha kropp och hår med en klorhexidintvål som är lätt bakteriedödande. Smycken, smink och nagellack skall avlägsnas. Mer information får du av inskrivande sjuksköterska.

Du kommer att få ta en spruta i benet eller magen som heter Klexane. Det är ett lätt blodförtunnande läkemedel som minskar risken för blodproppar i samband med operationen. Den första sprutan får du kvällen före operationen och du kommer sedan att få den dagligen under minst 14 dagar. Din läkare bestämmer om du behöver förlängd behandling.

På operationsdagen

Så går operationen till

Operationen tar i genomsnitt 2-3 timmar. Din läkare kommer att berätta för dig hur just din operation kommer att gå till.

Du kommer att få en hel del slangar som leder från kroppen. Dessa slangar avlägsnas vartefter du återhämtar dig efter operationen. De slangar du eventuellt kommer ha när du vaknar är:

Central venkateter (CVK) som sitter på halsen och leder in i blodbanan. Genom den får du näring och läkemedel den första tiden.

Epiduralanalgesi (EDA): en tunn slang som förs in mellan kotorna i ryggen. Detta görs på operation av narkosläkare innan du sövs. Denna slang är sedan kopplad till en pump som kontinuerligt ger smärtstillande och bedövande läkemedel. Denna smärtbehandling kommer du ha under ca 5 dygn efter operationen.

Ventrikelsond: En slang som sitter genom näsan och ner i magsäcken eller tunntarmen för att leda bort magsaft.

Urinkateter: En slang som ligger inne i urinblåsan via urinröret. Denna sätts när du är sövd. Katetern avlägsnas efter att EDA-behandlingen avslutats. Detta eftersom urinblåsan inte fungerar som vanligt pga bedövningen.

Syrgasslang: En grimma som sitter in i näsborrarna och ger extra syre. Slangen avlägsnas när du kan syresätta blodet själv.

Dränage: Du kommer eventuellt att få ett eller flera dränage som ligger i operationsområdet för att leda bort vätska.

Efter operation

Uppvakningsavdelning

Direkt efter operationen kommer du att vårdas på uppvakningsavdelningen. Här övervakas du noggrant de första timmarna efter operationen. Det vanligaste är att du redan samma dag får komma tillbaka upp till vårdavdelningen, men det händer också att du får stanna över natten.

Telefon: 018-611 48 32

Vårdavdelning 70A2

När du är vaken och stabil efter operationen kommer du tillbaka till vårdavdelningen. Den närmaste tiden efter operationen kommer du successivt att bli piggare.

Telefon: 018-611 46 65

Aktivitet efter operation

Det är viktigt att du så ofta du orkar sitter uppe eller rör på dig. Promenera gärna i korridoren. Vårdpersonalen hjälper dig förstås tills du känner dig stark nog att vara uppe på egen hand. Du kommer att instrueras regelbundet av sjukgymnasten under den första tiden. Aktivitet är oerhört viktigt för att minska risken för komplikationer som lunginflammation och blodproppar. Aktivitet minskar även risken för förstoppning.

Andning
Det är viktigt att du använder den pipa du fått av sjukgymnasten vid inskrivningen att blåsa i regelbundet. Andningsträningen hjälper till att få upp slem som eventuellt bildats under operationen och minskar risken för lunginflammation.

Om du behöver hosta så använd en kudde som stöd över såret på magen.

Kost

Den första tiden efter operationen kommer du att vara helt fastande. Blir fastan långvarig kommer du att få näringsdropp för att täcka ditt kaloribehov. När du sedan får börja inta föda börjar man lite försiktigt med vätska för att sedan trappa upp kosten successivt. Före utskrivning från vårdavdelning erbjuds du att få träffa en dietist som ger dig råd om hur du ska äta när du kommer hem.

De första månaderna efter magsäcksoperationer är det vanligt att man känner mättnad redan efter att par tuggor. Du skall därför äta många men små portioner fördelade över hela dagen. Ät gärna ett sent kvällsmål för att undvika för lång nattfasta. Dryck bör intas mellan måltiderna istället för till maten så att det inte blir för fullt i magen.

Läs mer om kost och exempel på lämplig mat efter operation

Dumping

I och med att mat och dryck efter en magsäcksoperation snabbare kommer ut i tarmen kan man drabbas av så kallad dumping, vilket kan upplevas obehagligt men är helt ofarligt. Dumping kan yttra sig i form av hjärtklappning, yrsel kallsvettningar och illamående. Dumping kan till exempel uppstå om man äter för fort, för mycket eller för söta livsmedel. Om detta inträffar är det bästa att lägga sig och vila en stund tills det går över.

Blodbrist

Blodbrist kan uppstå vid ett minskat intag av järn, folsyra eller vitamin B12. Symptomen är trötthet. Behandling består av tillägg av vitaminet. Vitamin B12 ges som injektion var tredje månad varav den första ges innan hemgång.

Vid borttagning av hela eller delar av magsäcken minskar produktionen av ett protein – intrinsic factor, som är nödvändigt för att vitamin B12 ska kunna tas upp från tarmen. Du kommer därför att få tillskott av vitamin B12 som livslång behandling efter operationen.

Återbesök efter operationen

4-6 veckor efter operationen får du komma på återbesök till kirurgmottagningen. Vid frågor innan dess går det bra att du hör av dig till din kontaktsjuksköterska.

Du kommer därefter att kallas för regelbundna kontroller efter din behandling.

Tilläggsbehandling efter operationen

Beroende på vad den mikroskopiska undersökningen visar kan det bli aktuellt med tilläggsbehandling efter operationen.