Vårdförbundets blockad påverkar vården

Läs hur det kan påverka dig

Laserbehandling vid hudmottagningen

Hudmottagningen använder två olika lasertyper för bästa behandling. För all laserbehandling krävs remiss och ett bedömningsbesök hos läkare på hudmottagningen.

CO2 laser

Vår kirurgiska laser kan användas som kirurgiskt instrument i en stor mängd olika situationer. Vår främsta användning är vid operationer av bölder (Hidradenitis Suppurativa/AcneInversa).

Det finns en del kosmetiska indikationer för denna laser, vilket dock inte utförs inom landstingsfinansierad verksamhet, och hit hör till exempel:

  • neurofibromatos /neurofibrom
  • slipning av ärr
  • syringom
  • trichoepiteliom
  • xantelasma
  • benigna (ofarliga) hudtumörer

Pigmenterade hudförändringar (födelsemärken) får inte tas bort med laser i Sverige. Detta efterfrågas relativt ofta och vårt svar är att det kosmetiska resultatet faktiskt ofta är sämre med laser än andra tekniker.

Om beslut om operation tagits och lasern bedöms ge bättre resultat (kosmetiskt eller tekniskt) så använder vi den.

Kärl och färgämneslaser

Denna laser är en av de bästa på marknaden på att behandla kärl i huden. Laserstrålen passerar hudens yttersta lager och energin tas upp i hudens kärl. Den lämpar sig därför att behandla kärlmissbildningar av olika slag, resultatet är ofta mycket gott.

Behandlingen har dock biverkningar, såsom exempelvis lätt retning / svullnad i den behandlade huden.Laserenergin tas också upp av pigmentet /färgämnet i huden och kan resultera i ljusare områden efter behandling. Av denna anledning lämpar den sig inte för behandling av färgad eller solbrun hud, för bästa resultat ska huden ha en närmast vit färg. De flesta behandlingar görs därför på vinterhalvåret.

För de flesta tillstånd gäller att 1-5 behandlingar krävs innan resultat är tillfredsställande. Resultatet kan aldrig bli 100% som omgivande hud, man måste oftast nöja sig med en god förbättring.