Gips

Om man har skadat sig så att någon del av kroppen behöver hållas helt stilla för att kunna läka, kan man bli gipsad. Det vanligaste är att man har brutit ett ben eller en arm, men det finns också andra skador som kan behöva gipsas.

Gipsningen kan göras med kalkgips, som också kallas vanligt gips, eller med syntetgips. Det tar ett dygn för vanligt gips att bli riktigt hårt och en timme för syntetgips. Själva gipsningen går på mellan 10 och 20 minuter och man behöver inte förbereda sig på något särskilt sätt för gipsningen.

Den som gör gipsningen är oftast en undersköterska med vidareutbildning i gipsteknik.

Ibland kan man få en så kallad ortos istället för gips. Det är en avtagbar skena eller hylsa i plast som hålls på plast med kardborrband.

Att ha gips

Svullnad

Den skadade armen eller benet kan ibland svullna den första tiden, och då kan gipsen kännas trång. Det är viktigt att försöka minska svullnaden så mycket som möjligt. Dels gör svullnaden ont, dels kan den skada till exempel nerver, blodkärl och senor.

Högläge

För att minska svullnaden ska man ha den gipsade kroppsdelen i högläge när man vilar, och inte låta den hänga rakt ner. Med högläge menas att kroppsdelen ska vara högre upp än hjärtat.

Rörelser motverkar svullnaden

När man är gipsad ska man försöka vara igång så mycket som vanligt. Rörelser motverkar svullnaden, därför ska man röra på de leder som sitter nära den skadade kroppsdelen och inte är ingipsade. Om man till exempel har en gipsad handled ska man röra fingrar, armbåge och axel.

Sitter man stilla kan benen bli svullna. När man går pumpas blodet lättare tillbaka till hjärtat och svullnaden går ner. Om man får stödja på sitt gipsade ben ska man försöka gå en hel del. Man får bättre blodcirkulation, skadan läker snabbare och det känns bättre. Däremellan ska man vila benet och då lägga upp det högt, till exempel på en stol eller ett bord.

Markeringsgång

Om man inte får stödja på sitt gipsade ben får man oftast markeringsgå. Det betyder att man sätter ner foten men inte stödjer helt på den. Man kan till exempel föreställa sig att man sätter ner foten på ägg eller hårt bröd utan att krossa det.

Gipsad handled

Om man har en bruten handled är det vanligt att armbågen blir blå. Det är ett tecken på att man har hållit handen i högläge som man ska. Den blödning man har från benbrottet rinner mot den lägsta punkten och syns där som ett blåmärke. Om istället fingrarna blir blå och svullna, har man antagligen inte hållit handen tillräckligt i högläge.

Ibland ska man söka vård

Ibland kan gipsningen behöva göras om. Man ska söka vård om

  • gipsen känns trång och man har ont trots att man har den gipsade kroppsdelen i högläge när man vilar.
  • fingrar eller tår blir vita eller färglösa eller om man förlorar känseln i dem.
  • det gör ont för att det trycker eller skaver någonstans.

Flyga med gips

Ett gips som täcker benet eller armen runt om kallas cirkulärgips. Om man har ett sådant och ska göra en längre flygresa kan det hända att flygbolaget inte tillåter det, utan kräver att gipsen är uppklippt. Det beror på att lufttrycket gör att armen eller benet lättare kan svullna och det kan leda till komplikationer. Om man har gips och ska flyga ska man ta kontakt med flygbolaget.

Råd till dig som har Gips/aircast

Aircast

Aircast, måste alltid sitta på när du är uppe och går. Detta gäller såväl inomhus som utomhus.

Kalkgips

Kalkgips,får inte belastas eller utsättas för tryck mot hårt eller vasst underlag under de första 24 timmarna.

Syntetgips

Syntetgips, samma restriktioner som för kalkgips, dock får den belastas efter 1 timme. Gånggips (såväl kalk som syntet) får endast belastas med avsedd sula eller sko.

Högläge

Det finns alltid en risk för att den skadade kroppsdelen svullnar under de första dagarna. Gipsen kan då bli för trång och handen eller foten kan bli blåaktigt missfärgad med värk och/eller samtidigt nedsatt känsel. Högläge förhindrar svullnad under gipsen.

Om något eller några av dessa tecken uppträder – trots ordentligt högläge - eller vid andra problem med gipsen skall du ringa till:

  • Ortopedklinikens gipssal
    måndag-torsdag klockan 8-16, fredag klockan 8-13
    Telefon 018-611 44 65
  • Akutmottagningen (dygnet runt)
    Telefon 018-611 45 62
  • Barnsjukhuset
    Telefon 018-611 30 56

Följande råd bör följas

  • Sitt aldrig och häng med ett skadat ben. Lägg istället benet i planläge, exempelvis på en stolsits med mjukt underlag.
  • Liggande i en säng kan det i många fall kännas skönt att bädda upp den skadade kroppsdelen till högläge med hjälp av kuddar.
  • En gipsad arm eller ett gipsat finger skall hållas i högläge så att eftersvullnad får tillfälle att fördelas. Härigenom förhindras en svullnad inom det gipsade området.
  • Håll igång rörligheten i alla fria leder, till exempel fingrar, tår, armbåge, axelled, knäled.
  • Skydda gipsbandaget mot vatten och fukt. Blir gipsen blöt kan den förlora sin hållbarhet och stabilitet.
  • Plastskydd kring ett gipsförband får endast användas tillfälligt, eftersom plasten innesluter från kroppen avdunstande fuktighet.