Datortomografi (DT)

Datortomografi är en särskild form av röntgen som skapar mycket detaljerade bilder av kroppens organ. På så sätt kan läkaren lättare upptäcka sjukdomar och skador i exempelvis huvudet, bröstkorgen, skelettet eller magen. Vid undersökningen används ofta kontrastmedel som du dricker eller får via en spruta i en ven och som ger en ännu tydligare bild av kroppens strukturer.

Förberedelser

Du kommer att kallas till undersökningen via ett brev (gäller ej akuta undersökningar). Läs noga din kallelse då olika sorters DT undersökningar kräver olika förberedelser.

Det kontrastmedel som ges i blodet vid vissa DT undersökningar utsöndras via njurarna. Därför kommer din remitterande läkare att se till att du tagit ett blodprov för att kontrollera din njurfunktion innan undersökningen. Det är särskilt viktigt på äldre personer och om du får mediciner som kan påverka njurarna, till exempel cellgifter. Tala gärna om för sköterskan om du vet att du har nedsatt njurfunktion eller andra riskfaktorer som diabetes.

På DT har vi normalt sett inga restriktioner på vad du ska äta innan undersökningen utan du kan äta och ta dina mediciner som vanligt.

Undersökningen

När du ska undersökas får du ligga på en brits som förs genom den ringformade öppningen på datortomografen. Britsen är höjbar och sänkbar och kan även röras i längdriktningen.

Under själva bildtagningen är du ensam i rummet. Röntgensjuksköterskan sätter igång datortomografen och utför undersökningen från ett kontrollrum bakom en glasvägg. Via mikrofon och högtalare har ni ljudkontakt med varandra. Du får ligga på en brits som sedan förs in genom i apparaten i en jämn rörelse.

Under undersökningen roterar ett röntgenrör inuti datortomografen runt kroppen samtidigt som britsen skjuts genom ringen. Det hörs ett svag brummande från apparaten.

Viktigt att ligga helt stilla

Det är viktigt att du ligger helt stilla under bildtagningen, annars kan bilderna bli oskarpa och delar av undersökningen behöva göras om. Undersökningarna är mycket snabba och du behöver därför ligga stilla under en mycket kort period.

Ibland görs flera bildtagningar under samma undersökning

En datortomografiundersökning tar med förberedelser oftast mellan 5 till 20 minuter beroende på vad som ska undersökas. Själva bildtagningen tar däremot inte mer än högst 15-20 sekunder och vid vissa undersökningar med den senaste tekniken under en sekund. Om du undersökts en gång utan kontrastmedel kan du ibland behöva undersökas igen, och då med kontrastmedel i blodet. Det kan vara nödvändigt för att osäkra fynd på bilderna ska kunna klarläggas och därmed göra det lättare för läkaren att göra en säkrare bedömning.

Ibland krävs särskild andningsteknik

Vid vissa undersökningarna måste du hålla andan en kort stund under själva bildtagningen. Röntgensjuksköterskan går igenom andningstekniken innan undersökningen. Under själva undersökningen säger en inspelad röst i högtalarna när du ska hålla andan och inte.

Barn

Barn som ska undersökas kan ha med sig en vuxen i rummet, och det går bra att hålla i handen under bildtagningen. Barnet kan också ta med sig gosedjur och nappar in i själva datortomografen.

Vart vänder jag mig om jag har frågor?

Har du några frågor kontaktar du i första hand din remitterande läkare. Vid ytterligare frågor är du välkommen att kontakta oss på Bild- och funktionsmedicinskt centrum (BFC), telefonnumret står i din kallelse.

Vad händer efter undersökningen?

Du mår oftast som vanligt. Har du fått kontrastmedel i blodet ska du under det första dygnet efter undersökningen dricka rikligt med vatten, eftersom kontrastmedlet utsöndras via njurarna och försvinner ur kroppen med urinen.

Tablettbehandlad diabetes

Om du har tablettbehandlad diabetes och har fått kontrastmedel i blodet kan du behöva göra ett uppehåll i din behandling och kontrollera din njurfunktion med ett förnyat blodprov efter DT undersökningen innan du återupptar din medicinering, detta sköts via din remitterande läkare.

Överkänslighetsreaktion och röntgenresultat

Det är ovanligt, men i vissa fall kan du få en så kallade sen överkänslighetsreaktion mot kontrastmedlet, ofta i form av klåda och utslag på kroppen. Reaktionen kan komma upp till en vecka efter undersökningen. Då ska du höra av dig till den röntgenavdelning du besökt för att få råd. Det är dessutom viktigt för röntgenavdelningen att känna till den reaktion du har fått om det skulle bli aktuellt för dig att få kontrastmedel vid något annat tillfälle.

Dina bilder granskas av en röntgenläkare som skriver ett svar. Svaret skickas till din läkare som sedan informerar dig om resultatet.