Dagkirurgisk steloperation av stortå

Information för patienter angående dagkirurgisk steloperation (artrodes) av stortån.

Vad är en steloperation av stortån?

Steloperation innebär att de två benytorna i leden sammanfogas till ett ben och all rörlighet upphör. Allt brosk inuti leden tas bort och de två benen sätts ihop med skruvar eller en metallplatta. Inom loppet av ungefär 2 månader läker de två ytorna ihop. Rörligheten offras alltså för att ta bort smärtan. Leden ställs in i lätt vinkel uppåt för att göra det möjligt att gå normalt och ändå ta kroppsvikten på stortån i slutet av steget. Om man klarar att springa, dansa eller utföra liknande efter operationen är mycket individuellt.

Inför operation

Tänk igenom hur du ska klara dig hemma med foten i bandage. Du bör inte köra bil. Om du har dålig balans kan du behöva gånghjälpmedel. Kryckor kan du få på operationsavdelningen men rollator måste man ordna själv i förväg via vårdcentralen. Läs och följ instruktionerna du fått hemskickade angående hygien och fasta operationsdagen samt var och när du skall infinna dig.

Operationsdagen

Du får träffa din operatör innan operationen och har möjlighet att ställa frågor. Operationen utförs vanligen i lokalbedövning, i vissa fall narkos. Efter operationen stannar du kvar ett par timmar på dagkirurgens uppvakningsavdelning. Foten skall ligga högt, även under hemtransporten.

Efter operationen

Läs noga igenom broschyren Till dig som ska genomgå operation av din fot i dagkirurgi.

Du får stödja platt på fotsulan och hälen men inte rulla fram vikten på stortån. Om du fått en gipssko/ortos med stel sula skall denna alltid användas när du går på foten. Räkna med att du kan behöva kryckor.

Återbesök

Efter cirka 8 veckor kallas du till återbesök hos operatören eller annan fotkirurg. I samband med besöket röntgas foten och om det verkar läkt får du börja belasta tån. Ta med en mjuk och rymlig sko så kan du testa direkt.