Aktiviteter på sjukhuset
Clowner och clownjouren
Varje onsdag förmiddag kommer clownerna till mottagningen och torsdag förmiddag kommer clownerna till avdelningen och spexar och får barn och ungdomar att skratta.
Clownjouren är en grupp bestående av professionella clowner med stor erfarenhet av att möta en publik på alla typer av scener. Vi jobbar med inspiration från de gamla mästarna: Charlie Chaplin, Buster Keaton, Marx Brothers och Laurel & Hardy. Vi improviserar alla möten med barnen på sjukhuset och arbetar främst med den gamla konstformen slap stick.
Vi som professionella clowner ser som vår främsta uppgift att göra clowneri och genom det få publiken att skratta, precis som vi gör när vi möter en frisk publik. Den stora skillnaden är att i mötet med barn o familj i kris måste vi vara mer försiktiga och sensibla i våra improvisationer! Därför måste alla som jobbar med oss förutom att vara duktiga clowner även vara mästare på kroppsspråket!
- Clownjouren
- E-post till clownjouren telefon: 073-544 40 20
Lekterapi
Lekterapi är en specialpedagogisk verksamhet som riktar sig till barn/ungdomar och deras anhöriga. Det sjuka barnet/ungdomens liv är fullt av begränsningar och de möter sådant som kan upplevas skrämmande.
Lekterapin erbjuder barn och ungdomar möjlighet att bearbeta rädsla och utsatthet genom lek, skapande verksamhet och samvaro med jämnåriga. Lekterapeuten medverkar till barnets/ungdomens anpassning och utveckling trots sjukdomstillstånd.
Med hjälp av lekterapeuten får barn och ungdomar möjlighet att i enskild lekterapi bearbeta sina rädslor och hjälp att förstå och hantera upplevelser av sjukdom och sjukhusvistelse. Vi som arbetar på lekterapin är förskollärare eller fritidspedagog i grunden och har ofta specialpedagogisk påbyggnadsutbildning. Vi är en länk mellan hälso- och sjukvården och förskola/skola. Vid behov så besöker lekterapeuten, tillsammans med specialistsjuksköterska, förskoleverksamheten.
Massage
Barncancerföreningen Mellansverige bjuder varje vecka på 30 minuters gratis föräldramassage. Denna behandling kan fås på tisdagar i förberedelserummet på Bonken med start klockan 15.30. För att boka massage skriver ni upp er på bokningslistan i familjerummet.
Massagestol
I samtalsrummet på avdelningen finns en massagestol som föräldrar och barn får använda för en stunds avkoppling. Stolen har olika förinställda program som är ca 10 minuter långa, man kan även göra manuella inställningar.
Målarverkstaden
”Vagnen” finns på mottagningen fredagar 10.40 - 12.40, och på avdelningen på måndagar mellan klockan 13.15 - 15.15. På fredagar finns det även möjlighet för inneliggande barn från avdelningen att komma till mottagningen och hämta en bricka till rummet.
I hennes spännande vagn finns allt pyssel du kan tänka dig. Passa på att få utlopp för din kreativa sida eller kanske utveckla en sådan. Eller bara tänka på något annat och koppla av en stund.
Om ditt barn inte orkar komma ut i dagrummet och pyssla kan Jeanette komma in på salen med lite material.
Sjukhusundervisningen
Sjukhusundervisningen är flexibel och möter eleven på sin kunskapsnivå. Eleven får individuell undervisning och den anpassas utifrån vad eleven klarar av med hänsyn till sjukdom och behandling. Sjukhusläraren har ett nära samarbete med elevens hemskola och med övriga sjukhusskolor som eleven kommer i kontakt med under sjukdomstiden. En viktig del i sjukhuslärarens arbete är att ge råd och stöd till föräldrar och hemskola vad gäller bemötande och studieplanering.
Träning
Som anhörig till ett inneliggande barn eller ungdom sponsrar Barncancerföreningen Mellansverige med biljetter till Campus 1477 som är ett gym. Dessa biljetter finns att hämta hos avdelningssekreterarna.
Under pandemin är det uppehåll i detta erbjudande men mer information kommer.