Vårdförbundets blockad påverkar vården

Läs hur det kan påverka dig

Arbetsterapi efter plastikkirurgi

Du kommer att träffa en arbetsterapeut om du har du gjort en plastikoperation och kirurgen bedömer att du behöver behandling för ärr eller annan skada på huden. Vi kan då hjälpa dig med kompressionsbehandling eller utprovning av skenor (ortoser). Du kan också få information om hjälpmedel.

Kompressionsbehandling

Kompressionsbehandling ger ett konstant tryck på den skadade huden under ärrläkningstiden. Den sker med hjälp av kompressionskläder, allt från handskar till tröjor och byxor. Trycket gör att bildandet av ärrsträngar minskar, att ärret ofta läker snabbare och huden blir mer elastisk. Om du har klåda på det skadade hudområdet kan även denna minska. Kompressionskläder i kombination med olika silikonmaterial kan ge ett bättre resultat för att platta till ärren och göra huden mjuk och smidig. Eftersom behandlingstiden ofta är lång, ett år eller längre, får du regelbunden uppföljning av arbetsterapeut på hemorten eller på brännskadecentrum.

Ortoser

Om du behöver en ortos för att till exempel underlätta läkning eller motverka stramande ärr efter en operation, så tillverkar vi sådana.

Hjälpmedel

Vid smärta, nedsatt kraft eller rörlighet kan det vara svårt att klara dagliga sysslor. Arbetsterapeuten kan visa dig och ge råd om olika hjälpmedel som underlättar.