Vårdförbundets blockad påverkar vården

Läs hur det kan påverka dig

”Ställ alla frågor du har. Jag vet hur det är att vara ny och kommer inte att tycka att du är dum.”

Sara och Concy sjuksköterskor.

Rehabiliteringsmedicin på Akademiska har inte längre svårt att rekrytera sjuksköterskor. Det beror till stor del på professionssteget, som är ett projekt för att skapa bättre förutsättningar för nya sjuksköterskor, samtidigt som det skapar utvecklingsmöjligheter för rutinerade sjuksköterskor. Concy har jobbat som sjuksköterska i tio år och är idag klinisk handledare för flera nyexade sjuksköterskor på sin avdelning.

— Det är stor skillnad på utbildning och verklighet. Man kan inte förbereda sig. Jag hade själv velat ha en handledare för tio år sen.

En av de nyexade är Sara. Inför handledningen frågade Concy om det var något särskilt som Sara ville ha hjälp med och under hela handledningsperioden har Sara kunnat vara tydlig med vad hon behöver. Concy uppmanar alla nya kollegor att våga fråga. Har du en klinisk handledare, passa på och ställ alla frågor du har. Din handledare vet hur det är att vara ny och kommer inte att tycka att du är dum.

— En kollega kan vara stressad och låta irriterad, men din handledare har avsatt tid bara för dig. Se till att det finns en klinisk handledare när du söker jobb!

Concy kan varmt rekommendera den som har jobbat ett tag och som vill utmana sig själva att bli handledare.

— Jag vill utvecklas och det här är en utmaning. Det är inte alltid lätt. De nyexade frågar hela tiden: ”Varför gör du så?” och då måste jag reflektera. Som handledare får jag jättemycket tillbaka när vi diskuterar och utbyter kunskap med varandra. Men det allra bästa är att se en individ utvecklas från osäker till självständig.