”Det är fantastiskt att få stöttning av en erfaren kollega som är utsedd just för dig.”

Sara sjuksköterska.

Att arbeta som sjuksköterska är ett ansvarsfullt, fysiskt och många gånger
känslomässigt krävande yrke. Det kan vara tufft att både vara ny på jobbet och ny som sjuksköterska. När Sara var nyexad blev hon lockad till Akademiska sjukhuset på grund av möjligheten till kliniskt utvecklingsår, KUÅ och att få en handledare med tid avsatt bara för henne.

— Man blir snabbt inkastad i hetluften och när det är stressigt finns det inte många att fråga. Som ny kan du bli ganska ensam. 

Men under KUÅ fanns tid till att reflektera och prata med andra i samma situation. Sara fick också värdefull kunskap genom föreläsningar och träning på akuta situationer. 

— De som jobbar på kliniskt träningscenter och gästföreläsarna de bjuder in är väldigt bra. 

Saras personliga handledare Concy har också betytt mycket för Saras utveckling. I början gick Concy med på passen, och Sara fick styra handledningen genom att berätta hur hon kände och vilka utmaningar hon såg. Sen kunde Concy ge tips och råd om hur man kan tänka i olika situationer. Särskilt stor vikt la hon vid att hjälpa Sara att planera sin dag.
Även den mest strukturerade sjuksköterskan får räkna med högt tempo och många bollar i luften, och för att orka i långa loppet måste man kunna få gå hem i tid.

— Det är fantastiskt att få stöttning av en erfaren kollega som är utsedd just för dig. Man blir en bättre sjuksköterska. 

Sara säger att ju längre man jobbar desto tryggare blir man i sin roll.
— Jag känner mig stolt och som sjuksköterska utvecklas man och får mer kompetens hela tiden.