Vårdförbundets blockad påverkar vården

Läs hur det kan påverka dig

Våga testa arbetet utanför sjukhuset och känn friheten

Sjuksköterska står vid sin bil

Vad heter du och vad jobbar du med?

Jag heter Maria Norman och arbetar som barnmorska på barnsjukvård i hemmet.

Vad är det bästa med ditt jobb? 

Det bästa med mitt jobb är att den stora variationen av arbetsuppgifter och möjligheten att arbeta med barn och familjer i deras hemmiljö. Vi arbetar med barn mellan 0–18 år där det finns behov av kortare eller längre stöd vid hemgång från sjukhuset. Det medicinska behovet varierar men det kan handla om uppföljning av prematurer med uttappning av sondmat & amningsstöd, barn i behov av andningsstöd, provtagning, omläggning eller läkemedelsbehandling. Vi är med i planeringen för en trygg hemgång från sjukhuset. Jag tycker det känns som en frihet att sätta mig i arbetsbilen och åka hem till familjerna jag arbetar med.

Hur ser en vanlig arbetsdag ut för dig? 

Jag och mina kollegor planerar våra arbetsdagar tillsammans och har inbokade hembesök dagligen. Vissa besök utför jag själv och ibland åker vi till i team. Ibland träffar jag patienterna på sjukhuset eller möter dem på en bestämd plats. Alla besök anpassas för att det ska bli så bra som möjligt för barnen och deras familjer. Under arbetsdagen tillkommer alltid nya arbetsuppgifter och då får vi planera om. Ingen dag ser lika ut.

Hur lång tid brukar ett patientbesök ta? 

Från 30 min till ett par timmar. Majoriteten av besöken tar cirka en timme. Utöver själva hembesöket tillkommer sedan restider och dokumentation.

Hur många patienter hinner du på en arbetsdag?

Det är mycket varierande eftersom vårt upptagningsområde är hela Uppsala län. Har jag patienter långt bort kanske jag inte hinner så många besök på en dag medan jag hinner betydligt fler om alla bor centralt.  

Vad har du för arbetstider? 

Vi alla arbetar dagtid, måndag till fredag.

Hur kom det sig att du började jobba med barnsjukvård i hemmet?

Jag började som sjuksköterska på intensivvårdsavdelning för nyfödda 95 F. Intresset för barn och familjer gjorde att jag trivdes mycket bra. Jag valde sedan att utbilda mig till barnmorska och efter en tid inom kvinnosjukvården längtade jag tillbaka till arbetet med barnen och familjerna. På Barnsjukvård i hemmet får jag båda bitarna och dagtidsarbetet passar mig mycket bra.  

Vad är största skillnaden mellan att jobba med barn på sjukhuset gentemot att jobba med barn i hemmiljö? 

Hemma är barnen oftast trygga och all typ av vård sker på deras villkor. Jag får anpassa mig efter deras önskemål. Ett besök kan ske på deras rum, i vardagsrummet eller varför inte i trädgården om vädret tillåter.  Mitt i ett besök får jag ibland avbyta och hälsa på ett husdjur eller en nalle. Barn är spontana och då får vi också vara det.

Får man umgås med sjukhushundarna? Brukar de få följa med ut på patientbesök? 

Ja, vi träffar hundarna varje vecka och vid önskemål från patienten planerar vi så att hundarna följer med vid hembesöket.  

Vad skulle du säga till någon som är intresserad av att börja jobba hos er?

Våga testa arbetet utanför sjukhuset, känn friheten och se glädjen hos familjerna du besöker. Den här verksamheten har utvecklingspotential som just du kan vara med och påverka. Fler barn bör få möjlighet att vårdas hemma och slippa komma till sjukhuset. Den behandling som kan ges hemma bör också göra det.  

 Jobba hos oss