Vårdförbundets blockad påverkar vården

Läs hur det kan påverka dig

Jag känner att jag verkligen gör skillnad för barnen och deras föräldrar

Sjuksköterska står i korridoren
Intervju med Bella

Vad heter du och vad jobbar du med? 

Jag heter Gabriella Cekal, men alla kallar mig för Bella. Jag jobbar sedan två år tillbaka som specialistsjuksköterska här på intensivvårdsavdelningen för nyfödda 95 F. Jag började på avdelningen redan 2018 som grundutbildad sjuksköterska men valde sedan att vidareutbilda mig till specialistsjuksköterska med studielön.

Du vidareutbildade dig med studielön, hur funkar det? Berätta mer!

Ja precis. Jag har alltid vetat att jag vill bli intensivvårdssjuksköterska och redan på intervjun berättade chefen att de satsar på att medarbetare ska vidareutbilda sig. Vilket lät som ljuv musik i mina öron! Jag jobbade ett och ett halvt år som grundutbildad sjuksköterska, sedan tog jag två terminer tjänstledigt för att vidareutbilda mig till specialistsjuksköterska. I juni 2020 blev jag färdigutbildad och började då att jobba som specialistsjuksköterska. Under studietiden blev jag kontrakterad till avdelningen, vilket gjorde att jag fick läsa min utbildning med studielön istället för att ta lån. Plus att jag hade ett ställe att arbeta på när jag var klar. Så det var superbra!

Vad är det bästa med ditt jobb?

Det måste vara att jag alltid går hem med känslan av att ha gjort något meningsfullt. Även fast det har varit en tung dag  så får jag ofta mycket glädje tillbaka, både från familjer och kollegor. Jag känner verkligen att jag gör skillnad för barnen och deras familjer.

Kan du berätta hur det är att jobba med intensivvård för de allra minsta och sjukaste barnen?

Helt ärligt så var jag väldigt rädd i början. Det kändes jättekonstigt att sätta in händerna i en kuvös med en liten 800-grams bebis. Det kändes som om de skulle gå sönder när jag rörde dem. Men det gör de ju inte. Nu tycker jag att det är jättespännande för det händer väldigt mycket inom neonatologi och man lär sig något nytt hela tiden. Men det kan så klart också vara mentalt jobbigt, för att bebisarna väldigt små och sjuka, samtidigt som familjen går igenom en väldigt stor kris. Men att jobba med små sjuka barn ger väldigt mycket tillbaka.

Hur skulle du beskriva avdelningen du jobbar på?

Vi är en av många avdelningar på Akademiska sjukhuset, där vi har både intensivvård och intermediärvård. Däremellan har vi ett brett samarbete med en mängd olika professioner och avdelningar på hela sjukhuset. Vi är en jättebra avdelning och har kompetent personal i alla yrkeskategorier. Det är högt i tak och jag känner att jag alltid kan fråga om hjälp när jag är osäker. Vi kan både vara ledsna tillsammans men också skratta tillsammans, och det tycker jag personligen är viktigt på en arbetsplats. Många av mina kollegor har också blivit mina privata vänner, som jag umgås med utanför jobbet.

Hur skulle du beskriva att samarbetet ser ut och fungerar mellan de olika professionerna här på avdelningen?

Det fungerar jättebra mellan alla olika professioner här. Vi är ett sammansvetsat team där alla är lika viktiga, oavsett färgen på skylten. Jag tycker att alla synpunkter tas tillvara på och vi hjälps alltid åt, för patienterna och familjernas bästa.

Hur kom det sig att du började jobba med bebisar?

Jag ville egentligen inte jobba med små bebisar, för jag tyckte det var läskigt. Men jag ville jobba på ett stort sjukhus där det finns möjligheter att utvecklas och samtidigt ville jag jobba med intensivvård. Av ren slump såg jag att intensivvårdsavdelningen för nyfödda sökte grundutbildade sjuksköterskor. Jag fick komma på intervju och då fastnade jag direkt. Och på den vägen är det.

Finns det något som är extra tungt eller utmanande?

All sorg som tyvärr finns här emellanåt och när det inte går som det är tänkt och ett barn går bort, det känns alltid tungt. Men även att se familjer när de är i sin stora kris kan vara jobbigt.

Har du någon extra rolig arbetsuppgifter som du vill berätta mer om?

Här sondmatar vi många barn. En arbetsuppgift som jag tycker är väldigt rolig är att hitta strategier för att börja amma eller äta på flaska mer och succesivt få bort sonden. Att lägga upp det och hitta lösningar, tillsammans med familjen är verkligen kul. Det är också väldigt utvecklande med familjestödet som vi jobbar mycket med här. Att ta sig tiden att prata med föräldrarna och fråga hur de mår och vad de behöver. Hjälpa till att hitta lösningar för dem att få ihop livspusslet.

Ni jobbar familjecentrerat - berätta mer om det

Familjecentrerad vård innebär att stötta och arbeta med hela familjen. Familjen ska vara delaktig i vården och beslutsfattanden. Föräldrarna har rätt till all information; vad som är planerat och varför vi gör som vi gör. De ska känna sig involverade. Alla familjer är olika och alla barn är olika, så vi hittar lösningar som passar alla. Vissa familjer vårdar man mycket och kommer väldigt nära.

Vad skulle du säga till någon som är intresserad av att börja jobba på intensivvårdsavdelningen för nyfödda?

Du borde börja jobba här! Det är jättebra personal med en väldigt spännande patientgrupp. Här är ingen dag den andra lik. Här kommer du få se och lära dig så många saker eftersom vår patientgrupp är så bred, trots att vi är så specifikt inriktade. Och vi har ett enormt samarbete med olika avdelningar och sjukhus runt om i landet. För mig är det världens bästa jobb. Jag kan inte tänka mig något som är roligare.

 Jobba hos oss