Vårdförbundets blockad påverkar vården

Läs hur det kan påverka dig

Det finns väldigt mycket glädje i det här arbetet

Sjuksköterska står i korridoren

Vad heter du och vad jobbar du med?

Jag heter Jessica Fältman och jobbar sedan 2019 som undersköterska på intensivvårdsavdelningen för nyfödda 95 F. Jag började här som undersköterska efter jag tog studenten från gymnasiet.

Vad är det bästa med ditt jobb?

Det bästa med mitt jobb är att jag får vara med och göra skillnad i barnens första tid i livet. Att känna att jag jobbar med något meningsfullt, där jag kan hjälpa både barnen och stötta familjerna i tuffa situationer. Jag tycker också det är väldigt roligt att den ena dagen är aldrig den andra lik. Jag får hela tiden uppleva nya saker och försöka lösa nya problem tillsammans med mina kollegor.

Hur skulle du beskriva avdelningen du jobbar på?

Det här är en avdelning där vi vårdar nyfödda barn som är i behov av intensivvård. Det kan vara allt från barn som föds för tidigt till fullgångna sjuka barn. Ena delen av avdelningen är för intensivvård och den andra delen är intermediärvård. Det här är en avdelning med en stor personalstyrka i olika professioner men med en bra sammanhållning, fantastiska kollegor och en trevlig stämning.

Hur skulle du beskriva att samarbetet ser ut och fungerar mellan de olika professionerna här på avdelningen?

Jag tycker att samarbetet mellan professionerna fungerar väldigt bra. Här spelar det ingen roll om du är undersköterska, sjuksköterska eller läkare, alla har ett nära samarbete under dygnets alla timmar. Det är någonting som jag tycker är väldigt kul med det här jobbet – att alla arbetar nära barnen och familjerna tillsammans mot samma mål. Eftersom vändningar mellan att barnen mår bra, till att de mår dåligt går så pass snabbt så måste vi ha ett bra samarbete för att få det att fungera.

Finns det något som är extra tungt eller utmanande?

Jag tycker det är extra tungt när ett barn inte överlever och går bort hos oss. Den sorgen vi får dela med familjen kan vara tung att bära. Då är det tur att det finns fina kollegor som man kan prata med. En utmanande arbetsuppgift är att stötta föräldrar och hjälpa dem att knyta an till sitt barn, samtidigt som de är i kris och chock.

Kan du beskriva hur det är att jobba med intensivvård för de allra minsta och sjukaste barnen?

Att jobba med intensivvård av de allra minsta och sjukaste barnen tycker jag är väldigt spännande. I början tyckte jag att det var lite läskigt när man fick se barnen som var födda i vecka 22 och bara vägde runt 400–500 g. Men jag lärde mig mer och mer om hur vården runt dessa barn fungerar och då försvann rädslan. Idag tycker jag det är spännande att jobba med de allra minsta och sjukaste, då vi trots allt har en stor bredd på vilka patienter vi får jobba med. Så klart kan det ibland också vara en berg- och dalbana av känslor under en dag här, men glädjen är så pass övervägande att jag i princip alltid går hem med en positiv känsla i magen.

Vad skulle du säga till någon som är intresserad av att börja jobba på intensivvårdsavdelningen för nyfödda?

Jag tycker absolut att du ska börja jobba här! Det är ett väldigt varierande arbete med spännande arbetsuppgifter där du får chansen att utvecklas. Det finns väldigt mycket glädje i det här arbetet, både från barnen men också i form av tacksamhet från familjerna. Det finns alltid något nytt att lära sig, vilket är väldigt roligt och inspirerande och gör att jag inte tröttnar på arbetet.  
Om du är intresserad tycker jag att du ska hospitera hos oss. Då får du se hela avdelningen, möta våra patienter och träffa några av oss. Om du vill veta mer så kontakta vår avdelningschef Jacoba.

Om du fick uppmärksamma/hylla en kollega, vem skulle det vara och varför?

Det finns många fantastiska kollegor här, men jag skulle vilja hylla undersköterskan Elin Konvicka. Hon är en positiv, snäll och glad tjej som alltid ställer upp när man behöver det. Hon är fantastisk att jobba tillsammans med då hon är kompetent, lugn i sitt arbete och alltid samarbetsvillig. Jag vet att jag har ett bra pass framför mig när man få arbeta tillsammans med henne.  

 Jobba hos oss