Akutsjukvård och internmedicin – ett ställe att utvecklas på

Akutsjukvård och internmedicin – ett ställe att utvecklas på

Här finner du både bredden och spetsen

Akutsjukvård och internmedicin är ett stort verksamhetsområde som erbjuder flera olika möjligheter att arbeta med både akut och planerad vård, såväl öppenvård som slutenvård. Vi arbetar tillsammans i interprofessionella team på alla nivåer inte minst på de olika enheterna inom verksamhetsområdet.

Här kan du börja som ny i din yrkesroll och förvärva en bred kunskap och erfarenhet inom medicin, för att sedan gå vidare och vårda de svårast och mest akut sjuka patienterna, ofta med behov av avancerad behandling och kontinuerlig övervakning.

Här finner du både bredden och spetsen vilket gör det till en arbetsplats där du kan fortsätta utvecklas i din yrkesroll.

Väx tillsammans med oss

På akutsjukvård och internmedicin får du möjlighet att rotera mellan verksamhetsområdets enheter, vilket är unikt och oerhört lärorikt, stimulerande och omväxlande. Du erbjuds alltid individuellt anpassad introduktion som ger dig möjlighet att komma in i arbetet på bästa sätt. Regelbundet hålls interna utbildningar för samtliga anställda och inte sällan flera yrkesgrupper tillsammans.

Känner du att du kan och vill utvecklas i din yrkesroll eller vill du prova på något nytt?

Välkommen att höra av dig så får vi diskutera hur du kan växa med akutsjukvård och internmedicin.

Det här erbjuder vi dig som sjuksköterska

Gemensamt för alla avdelningar är möjligheten att växa som sjuksköterska.

Utöver detta erbjuds du:

  • Kliniskt utvecklingsår för alla nyutexaminerade
  • Regelbundna utbildningsdagar
  • Individuellt anpassad introduktion
  • Stöd av erfarna utbildningssköterskor
  • Mentorsprogram
  • Arbetstidsförkortning
  • Utveckling genom forskning och förbättringsarbete
  • Möjlighet till rotation mellan avdelningarna

Våra avdelningar och mottagningar

Akutmottagningen

Vi jobbar med akut omhändertagande, triagering, stabilisering och behandling av patienter med allt från lättare akuta behov till kritiska tillstånd. Här vårdar vi patienter i livets alla skeden samt med stor variation av medicinska kategorier, så som medicin, kardiologi, neurologi, kirurgi, trauma, ortopedi med flera.

Utveckling:

Akutmottagningen har en kompetenstrappa (steg 1–4) som bidrar till personlig och professionell utveckling inom det akuta omhändertagandet. Kompetenssteget innebär succesiv upptrappning från nyanställd med arbete på team till larmomhändertagande/larmansvarig sjuksköterska och senare även sjuksköterska med ledningsansvar.    

Utbildning:

Vi erbjuder både interna och externa utbildningar och fortbildning. Vi har två studiedagar/termin, bland annat med årlig repetition av avancerad hjärt- och lungräddning (A-HLR) för vuxna och barn. Externa utbildningar innefattar bland annat AMLS (advanced medical life support) och ATSS (akut traumasjukvård för sjuksköterskor). Vi kan erbjuda studielön för sjuksköterskor som väljer att specialisera sig inom akutsjukvård.

Akutmottagningen gör skillnad och räddar liv – var en del av teamet du också!

Kontaktuppgifter vid intresse:

Madeleine Ödman, biträdande avdelningschef, 018-611 91 92

Intagningsenhet 50 E1

Vi tar emot patienter från akutmottagningen som är i behov av fortsatt övervakning, provtagning, omvårdnad, medicinsk vård och utredning innan hemgång eller inskrivning på slutenvårdsavdelning. Vi träffar patienter som söker för medicinska, neurologiska och kirurgiska orsaker. Det finns tydliga riktlinjer om vilka patienter som är lämpliga att flyttas till oss. Det kan vara till exempel, skallskador, buksmärta, yrsel, anafylaksi, blosockerrubbningar, elekrolytrubbningar och lungembolier.  Intagningsenheten är en öppenvårdsenhet och här vårdas patienterna max i 23 timmar vilket innebär mycket logistik och tät kontakt med akutmottagningen, vårdplatskoordinatorer och med slutenvården.

Vi har 11 vårdplatser som är uppdelade i två vårdlag. Som sjuksköterska arbetar du tillsammans med en undersköterska. Det finns alltid en läkare i tjänst på avdelningen på dagtid och du går rond tillsammans med avdelningsläkaren och med ansvarig läkare från respektive verksamhetsområde.

Utbildning:

Du erbjuds fyra veckors inskolning, då ingår också hospitering på andra avdelningar som vi samarbetar med.  Som nyexaminerad ingår också kliniskt utbildningsår, KUÅ.  Rotation inom verksamhetsområdet är möjligt för dig som vill.

Låter det här spännande?

Kontakta Ann Wettervik, tillförordnad avdelningschef 018-6171272

Akutsjukvårdens intermediärvårdsavdelning 70 F (AIMA)

Vi tar hand om patienter från hela sjukhuse som behöver intensiv behandling och/eller en grad av övervakning som de inte kan få på annan vårdavdelning.

Utveckling:

Vi har vår verksamhet i nyrenoverade lokaler som  har gett oss ännu bättre förutsättningar för att bedriva en god vård. dessutom kan vi nu expandera verksamheten. Vårt uppdrag är att utöka vår verksamhet för att möta sjukhusets efterfrågan på fler intermediärvårdsplatser.

Utbildning:

Sjuksköterskor som anställs hos oss är grundutbildade med gärna några års erfarenhet (minst 1 år). Vården bedrivs tillsammans med intensivvårdsläkare och medicinläkare. Introduktionen på AIMA för nyanställd inkluderar utbildning i hur patienter med respiratorisk svikt och cirkulatorisk svikt behandlas. Det omfattar då avancerade behandlingar med bla NIV-behandling (BIPAP/CPAP), HFO (högflödessyrgas) -behandling och läkemedel. Fortbildning sker också genom studiedagar samt andra utbildningstillfällen året runt.

Om ni är intresserade av att veta mer eller hospitera kontakta oss gärna.

Gustav Larsson, avdelningschef, 018-6119307

Akutvårdsavdelning 30 C (AVA)

Vi har framför allt intag av akuta medicinpatienter.

Utveckling:

Den största avdelningen på akademiska sjukhuset. Utredning och behandling av akuta patienter. Ska öppna övervakningsplatser under år 2024.

Utbildning:

Vi har en gedigen introduktionsutbildning för nyanställda och vi satsar på riktad utbildning för hela personalgruppen. Vi söker både nya och erfarna sjuksköterskor.

Medicinavdelning 30 E

På 30E vårdas internmedicinska patienter. Alltifrån: hjärtsvikt, lättare arytmier, svimning, elektrolytrubbningar, lungemboli, blodsockerrubbning, infektioner. Många patienter är äldre och kräver samordning med kommun i samband med utskrivning. Majoriteten av patienterna läggs från akutmottagningen. På 30E bedrivs även en dagvård för hjärtsviktspatienter. På dagvården optimeras, behandlas och följs patienter med kronisk hjärtsvikt. Dagvården jobbar nära avdelningen, där patienter direkt kan läggas in vid sviktande allmäntillstånd.

Du jobbar tillsammans med undersköterska i ett vårdlag om 6 patienter. Idag har 30 E 24 st vårdplatser. Du samverkar under ett arbetspass med en arbetsledande sjuksköterska (SSK1) och andra funktioner som dietist, fysioterapeut, arbetsterapeut och dietist. Du rondar tillsammans med underläkare och överläkare.

Utbildning:

På 30E erbjuds du fyra veckors inskolning. ”Kliniskt utbildningsår (KUÅ), erbjuds alla som är nyutexaminerade och börjar på 30E. Du kommer erbjudas utbildning inom arytmitolkning då hjärtövervakning/telemetri förekommer och du kommer få fördjupning inom hjärtsvikt då det är en stark profil för 30E.

Om du senare själv vill utveckla dig inom verksamhetsområdet finns täta relationer med akutmottagningen för dig som är intresserad av akutsjukvård. Även AIMA 70F arbetar vi tätt med. Där bedriver vi intermediärvård med högre nivå av övervakning och medicinska behandlingar. Vi har anpassade lösningar där du kan rotera inom det här spännande verksamhetsområdet. 

Kontakta mig om detta skulle vara intressant för dig:
Björn Danielsson, biträdande avdelningschef 30E

Medicinmottagningen vid Akademiska sjukhuset

Medicinmottagningen arbetar med koagulation-, hjärt– och kärlsjukdomar. Här utreds även allvarliga och ospecifika symtom som kan bero på cancer. Här får du nyttja din medicinska kompetens och utveckla din pedagogiska förmåga genom rådgivning och patientundervisning.

Kontakta gärna mig:

Carina Vennström, avdelningschef, 018-617 10 87

Öppenvårdsenheten för hjärtsvikt

Öppenvårdsenheten för hjärtsvikt har öppet fem dagar i veckan och bygger på ett samarbete mellan intermedicin och kardiologi, där vi sambemannar personal. Enheten är till för patienter med hjärtsvikt. Vi bedriver en dagvård, sjuksköterskemottagning, överläkarmottagning och underläkarmottagning. Vid besöket tas blodtryck, puls, vikt och vid behov EKG och hjärtekokardiografi. Som sjuksköterska arbetar man primärt på dagvården, där vi administrerar furix, furix-albumindropp, ferinject, simdax
etc. Administrativt arbetar man bland annat med telefonrådgivning och registrering av Rikssvikt.

Kontakta gärna mig:

Sollmaz Deriss, avdelningschef, 018-611 27 10