Vårdförbundets blockad påverkar vården

Läs hur det kan påverka dig

Variation och möjlighet att ständigt lära mig nya saker.

Sjuksköterskan Moa står vid en säng
"Variation och möjlighet att ständigt lära mig nya saker." Moa, sjuksköterska

Vad heter du och vad jobbar du med? 

Jag heter Moa Dahlman och jobbar som sjuksköterska på intensivvårdsavdelningen för nyfödda 95F. Jag började direkt efter jag tog examen från sjuksköterskeprogrammet och har trivts väldigt bra från första arbetsdagen. 

Vad är det bästa med ditt jobb?  

Jag tycker om variationen på mitt jobb och möjligheten att ständigt lära mig nya saker. Jag har kollegor som har varit här väldigt länge som säger att de fortfarande utvecklas och tar till sig nya kunskaper. Att lära mig nya saker är en viktig del för mig och det får jag göra här. Det är något jag uppskattar mycket.  

Kan du dela med dig av ett minnesvärt ögonblick från ditt arbete?  

Det är svårt att välja ett specifikt ögonblick, men jag minns en gång när en förälder var väldigt orolig och rädd för att lyfta sitt sjuka barn. Det var ett mycket litet barn, och föräldern var rädd för att försämra barnets tillstånd. Det kändes bra att kunna prata och ge henne stöd i den situationen. Till slut vågade hon lyfta sitt barn, och när jag kom tillbaka dagen efter hade hon gjort det själv. Det är sådana stunder när jag kan hjälpa föräldrar att göra saker de först inte vågade, och sedan se dem känna sig trygga i den nya situationen, som verkligen berör mig. 

Vad är det som gör intensivvårdsavdelningen för nyfödda speciell? 

Vi har en väldigt unik patientgrupp, men när man tittar närmare inser man att vi faktiskt tar hand om alla typer av patienter, bara att de är väldigt små. Det känns som att vi får arbeta med hela sjukhusets verksamhet, fast på en liten skala. Vi tar hand om allt från hjärtproblem till andra komplexa tillstånd. Det är verkligen en bred och mångsidig arbetsplats där vi får möjlighet att göra stor skillnad för våra patienter. 

Vad är det mest stimulerande med ditt jobb?  

Det mest stimulerande är att se barnens och föräldrarnas utveckling över tiden. Vi arbetar på olika salar och att komma tillbaka till en sal efter en vecka och se framstegen hos barnen och föräldrarna är häftigt. Utvecklingskurvan blir så tydlig då. Sedan är den stora variationen i arbetet stimulerande, arbetsdagarna och uppgifterna skiljer sig mycket åt från dag till dag. 

Vad skulle du säga till någon som är intresserad av att börja jobba på intensivvårdsavdelningen för nyfödda?  

Jag skulle säga att det är en häftig och utmanande arbetsplats där du kommer att lära dig massor och växa som person. Vi har ett väldigt fint samarbete mellan de olika yrkesrollerna. Våra roller och ansvar är tydliga men vi hjälper alltid varandra på ett sätt som jag inte har sett på andra avdelningar. Vi arbetar tätt ihop och planerar systematiskt våra dagar som ett team. Det är inte enbart uppdelat i din uppgift och min uppgift, utan snarare hur vi tillsammans kan uppnå det bästa resultatet för barnet. Du kommer aldrig ha en tråkig dag på jobbet, och du kommer att vara en del av att göra verklig skillnad i människors liv.  

 Jobba med oss