Vårdförbundets blockad påverkar vården

Läs hur det kan påverka dig
Sjuksköterskan Anna står vid en patientsäng
"Jag ställs alltid inför olika utmaningar." Anna, specialistsjuksköterska

Vad heter du och vad jobbar du med? 

Jag heter Anna Backström och arbetar som specialistsjuksköterska på Intensivvårdsavdelningen för nyfödda. På vår avdelning tar vi hand om nyfödda barn, inklusive de som är sjuka, föds för tidigt och är i behov av kirurgiska ingrepp under deras första tid i livet. Men vi fokuserar inte bara på att vårda barnen utan hela familjen, inklusive det nyfödda barnets syskon.   

Vad är det bästa med ditt jobb? 

Det bästa med mitt jobb är att det är otroligt stimulerande. Jag blir inte uttråkad eftersom jag aldrig vet hur varje arbetspass kommer att se ut. Jag ställs alltid inför olika utmaningar, vilket gör att jag alltid har intressanta saker att göra. Dessutom har jag flera olika ansvarsområden inom mitt jobb. Förutom att vara på vårdsal och vårda patienter ingår jag även i transportteamet där vi transporterar sjuka barn. Jag har också ett sidouppdrag där jag är samordnande specialistsjuksköterska för hygien och infektioner. Detta innebär att jag arbetar med att utveckla och säkerställa att våra rutiner följs och att nya rutiner introduceras när det behövs. Jag håller även föreläsningar på utbildningsdagar och samarbetar med regionen och deras hygienombud. Mitt arbete varierar mycket och det är det som gör det så spännande! 

Kan du berätta om ett minnesvärt ögonblick? 

Det finns flera men exempelvis hade vi ett barn inlagt där läget var väldigt kritisk och vi trodde att vi var på väg in i en palliativvårdfas, men plötsligt vände allt. Barnet överlevde. Det är otroligt att se hur mycket styrka och potential som finns i de små kropparna. Detta påminner mig om att aldrig ge upp hoppet. Jag har jobbat här i snart 18 år, och under den tiden har jag lärt mig att vi ofta underskattar barnens förmåga att övervinna svårigheter. Ibland ser det väldigt mörkt ut, men sedan sker det mirakulösa förvandlingar och barnen kan skrivas ut från avdelningen. Det är verkligen en fantastisk känsla att se hur små barn, trots sina svårigheter, kämpar och övervinner de utmaningar som står framför dem. Vi kan aldrig förutse vilka barn som kommer att klara sig, så vi gör vårt bästa för att ge dem de bästa möjliga förutsättningarna att kämpa vidare.  

Vad tycker du är det mest meningsfulla med det här jobbet? 

Att få vara med i föräldrars allra viktigaste ögonblick i livet, även om det samtidigt kan vara deras värsta. Ingen vill att deras barn ska bli sjukt eller födas alldeles för tidigt, men ibland händer det och det är vår uppgift att göra det bästa av deras svåraste stund. Vi finns där för att stötta dem. Ibland går det inte som vi önskar, men oftast går det bra. Då känner jag att jag verkligen gör något gott och kan bidra till att göra situationen bättre. 

Finns det något som är extra tungt eller utmanande? 

Föräldrarna går igenom en traumatisk upplevelse och vi som arbetar försöker ge dem det bästa stöd vi kan men ibland känns det otillräckligt. Trots våra bästa ansträngningar. Vi vill alltid hjälpa föräldrarna mer men ibland är det svårt att lindra deras oro och rädsla. Det är en del av det vi gör, och det är utmanande, men samtidigt väldigt meningsfullt. 

Vad skulle du säga till någon som funderar på att söka ett jobb på avdelningen? 

Om du gillar utmaningar och varierande arbetsdagar, där ingen dag är den andra lik, så är detta en fantastisk arbetsplats. Vi har ett skiftande arbetstempo och en bred blandning av arbetsuppgifter. Det finns även stora möjligheter till personlig utveckling genom specialuppdrag eller vidareutbildning för den som är intresserad av det. Samarbetet mellan kollegor på avdelningen är också mycket bra. Det finns en stark teamkänsla mellan de som arbetar här vilket gör att arbetet flyter på bra i de olika situationerna som förekommer, akuta som lugna.  

 Jobba med oss