Intensivvårds­avdelningen för nyfödda 95 F

1177

På 1177.se kan du hitta information om sjukdomar och behandlingar.
Du kan också ringa 1177 dygnet runt för sjukvårdsrådgivning.

 1177

Telefon

018-611 59 50

Intermediärvårdssexpedition
018-611 56 69

Besök oss

Besöksadress

Akademiska sjukhuset, Ingång 95, sv

 Hitta till ingång

Hos oss vårdas nyfödda barn och deras familjer som behöver medicinsk hjälp under den första tiden efter födseln.

De flesta barnen som kommer till oss behöver stöd under en begränsad tidsperiod för att klara omställningen till livet utanför livmodern, eller för att återhämta sig efter en komplicerad förlossning. Barnen som är mycket för tidigt födda kräver högspecialiserad vård som vi bedriver på våra intensivvårdsplatser. På dessa platser tar vi även hand om barn som har komplicerade sjukdomar eller missbildningar. De mer stabila barnen vårdas på intermediärvårdsnivå, så att de kan bo och vårdas dygnet runt av sina föräldrar med stöd av personal. Vårdtiden på avdelningen kan vara allt från några få timmar till flera månader.

På avdelningen strävar vi efter att arbeta familjecentrerat så att barnen kan ha sin familj hos sig dygnet runt. Hos oss är alla yrkeskategorier lika viktiga och därför arbetar vi i team tillsammans runt barnen och familjer.

Många av våra barn och familjer bor i Uppsala, men de kan även komma från stora delar av landet. Det är vårt högspecialiserade transportteam som hämtar barn från hela landet, många gånger med helikoptern.

Inom vår enhet har vi även mottagningsverksamhet och barnsjukvård i hemmet, vilket gör att vi följer upp barnen och fortsätter stötta föräldrarna även efter de har lämnat vår avdelning.

På barnnutritionsavdelningen har vi ett mjölkkök där vi bereder bröstmjölk (både från egen mamma och donerad) samt modersmjölksersättningar till barn som är inskrivna på avdelningen.