BB på vägs hemsjukvård

Telefon

018-611 56 91

Besöksadress

Akademiska sjukhuset, Ing 95/96

Vi vill att det ska kännas tryggt att åka hem som nybliven förälder.
Förutsättningen för hemgång är att både mamma och det nyfödda barnet mår bra, barnläkare har undersökt barnet och att barnet kommit igång att äta.

Om ni åker hem mellan sex timmar efter förlossningen fram till att barnet är 72 timmar, håller vi kontakt med er genom BB på väg eller barnmorska i mödrahälsovården. Det fungerar så här:

  • Dagen efter att ni gått hem så ringer en barnmorska till dig som är nyförlöst. Barnmorskan frågar hur ni mår och hur det går, för att kunna erbjuda råd och stöd utifrån just era behov. Barnmorska ringer från skyddat nummer. Om ingen har ringt före klockan 12 så kan du ringa till BB på väg i Uppsala, 018–611 56 91 eller till BB på 018–611 56 93, om du inte får något svar.
  • I samtalet från barnmorskan så bestämmer ni tillsammans om barnmorskebesök i hemmet (besök från BB på väg) ska bokas in. På detta besök får du hjälp med amnings- och matrådgivning, och råd om hur barnet kan skötas.
  • Om ni har åkt hem inom 72 timmar från förlossningen så bokar barnmorskan även in ett besök till återbesöksmottagningen. På återbesöksmottagningen erbjuds kontroll av barnets hörsel, vikt, och barnläkare tar ett PKU-prov på barnet. PKU-prov är ett blodprov som hjälper till att upptäcka ovanliga med allvarliga medfödda sjukdomar.
  • När barnet är ungefär en vecka gammalt så tar er BVC-mottagning (barnhälsovården) över kontakten med er.

För dig som inte bor i Uppsala eller Knivsta kommun

Om du bor i Bålsta, Enköping, Heby, Tierp eller Östhammar så är det barnmorskan på mödravårdscentral som tar hand om uppföljningen efter hemgång och planerar återbesök. Går ni hem på en helg så håller BB på väg kontakt genom telefonsamtal fram till nästa vardag. 

Bålsta

Enköping

Gimo

Heby

Skutskär

Tierp