Gynekologi

Inom gynekologin finns flera olika enheter. Här arbetar läkare, barnmorskor, kuratorer, uroterapeuter och undersköterskor med egna mottagningar.

Vi har gynekologiska specialistmottagningar för allmän gynekologiska sjukdomar. Det finns ett urogynekologiskt team för utredningar och behandlingar av urininkontinens och annan bäckenbotten dysfunktion. Familjeplaneringsmottagningen tar hand om abortsökande kvinnor och par, steriliseringar, ger preventivmedelsrådgivning och tillhandahåller olika preventivmedel.

Hos oss finns ett stort reproduktionscentrum för utredning och behandling av barnlöshet. Vi använder olika metoder för assisterad befruktning. Den gynekologiska vårdavdelningen har 18 vårdplatser och en egen operationsavdelning med tillhörande uppvakningsenhet. Vi opererar även benigna ingrepp, till exempel hystrektomier och framfall, i Enköping och på Samariterhemmet.

Vi tar hand om kvinnor från Uppsala- och Örebroregionen med cancer eller förstadier till cancer i äggstockar, äggledare, bukhinna, livmoderkropp (corpuscancer), livmoderhals (cervixcancer), vagina och vulva. Läs mer om tumörteamet.

Europeiskt centrum för avancerad äggstockscancerkirurgi

Certified Centre logo.

Kvinnokliniken på Akademiska sjukhuset har, som en av landets första universitetssjukhuskliniker, certifierats som centrum för avancerad äggstockscancerkirurgi. Bakom kvalitetsutmärkelsen, som gäller under fem år, står den europeiska organisationen för gynekologisk cancer, ESGO.