Vårdförbundets blockad påverkar vården

Läs hur det kan påverka dig

Vanliga MR-undersökningar

Här hittar du specifik information om våra vanligaste MR-undersökningar. Det är bra om du även tar del av vår allmänna information om MR-undersökningar.

MR-undersökning av ansikte/hals och hjärna

Du ligger med huvudet i en spole. En spegel är monterad på spolen så att du kan se ut från tunneln och därmed ser du personalen genom ett fönster. Ibland ger vi kontrastmedel för att få mer information.

MR-undersökning av buk/bäcken

Vid bukundersökningarna måste du hålla andan upp till cirka 20 sekunder vid vissa bildtagningar, detta för att bilderna inte ska bli suddiga. Ibland ger vi kontrastmedel för att få mer information. Du måste vara fastande fyra timmar före undersökningen men du får dricka vatten, te eller kaffe.

Vi ger också ett läkemedel som heter Glucagon eller Buscopan för att tarmarna inte ska röra sig under undersökningen. Detta läkemedel sänker blodsockret så vi bjuder på juice och kex när du är klar. Vi kommer att uppmanar dig att gå och äta. Vid visa bäckenundersökningar måste du också laxera, detta står i så fall i din kallelse.

MR bröst (MR-mammografi)

MR-undersökning av brösten måste utföras två veckor efter mensens första dag. Har du inte längre mens, kan man göra undersökningen när som helst. Du kommer att få ligga på mage med brösten fritt hängande i en spole. Mot slutet av undersökningen kommer du att få kontrastmedel i en liten nål som vi sätter i armen. Undersökningen tar ca 45 minuter.

MR-undersökning av hjärta

MR-undersökning av hjärtat kan ta lång tid, ibland upp till två timmar. Vi kopplar ett EKG på dig, detta styr bildtagningen så att vi får tydliga bilder. Du kommer också att flera gånger få hålla andan mellan 8 och 25 sekunder. Ibland ger vi kontrastmedel för att få mer information.

MR leder, armar och ben

Den kroppsdel som ska undersökas placeras i en speciellt utformad spole. Vid undersökning av leder kan man ofta åka med fötterna först in i magnetkamerans tunnel. Ibland ger vi kontrastmedel för att få mer information.

MR rygg

Du får ligga på ryggen på undersökningsbordet som körs in olika långt i magnetkamerans tunnel beroende på vilken del av ryggen som ska undersökas. Vi försöker hjälpa dig att ligga så bekvämt som möjligt för att du ska kunna ligga helt stilla under bildtagningen. Ibland ger vi kontrastmedel för att få mer information.