Helikopter och flygplan

Ambulanshelikoptern.

Leonardo AW 169

Tack vare vår helikopter kan vi snabbt vara på plats även på otillgängliga eller avlägsna platser. Vi flyger dygnet runt, året runt och helikoptern är i luften inom 5 minuter (30 på natten) efter larm. Då alltid med fullt intensivvårdsteam ombord.

Vi flyger mycket, inget annat sjukhus i Sverige behandlar så många patienter från andra regioner som vi på Akademiska. Vid behov kan vi även använda flygplan tillsammans med Svenskt Ambulansflyg för att lösa uppdraget om avstånden är långa eller om det är begränsningar för helikoptern.

Vår helikopter är en helt ny specialutrustad Leonardo AW 169 och är modernt utrustad med den senaste tekniken för navigering och avionik. Det är en tvåmotorig modell som används som ambulans eller intensivvårdshelikopter i många olika länder. Helikoptern är 12.9 meter lång med plats för två piloter, en intensivvårdsbår, en passagerare och vårt specialistteam. Vid transport av för tidigt födda barn eller svårt sjuka spädbarn består teamet av neonatolog och neonatalsjuksköterska tillsammans med deras transportkuvös.

Flyghöjd: Max 3000 meter
Maxfart är 280 km/h.
Uppsala – Malmö nonstop 2 timmar och 30 minuter
Uppsala – Eskilstuna 20 minuter