Ganglion

Ett ganglion är en rundad utbuktning i anslutning till en led eller en sena. Gangliet är som en liten ballong fylld med ledvätska. Utbuktningen utgörs av en bråckbildning på ledkapseln eller glidytehinnan runt en sena. Gangliet kan vara mjukt eller hårt beroende på hur fyllt det är med ledvätska. Ibland kan ett ganglion förorsaka lokal ömhet. Ganglion på ovansidan av fingret över den yttersta leden kallas även för mukös cysta.

Vad är orsaken?

Leder och senor "smörjs" av en speciell gelatinös vätska (ledvätska) inuti ledkapseln eller senskidan. Ibland ökar produktionen av ledvätska i en led eller inuti en senskida. Detta kan vara förorsakat av förändringar i leden (arthros), inflammation, (arthrit), skada, överbelastning eller annan orsak. På grund av det ökade trycket i leden, eller senskidan så läcker ledvätskan ut genom kapseln eller senskidan och det bildas en liten blåsa – bråcksäck fylld med ledvätska. Då ledvätskan innehåller speciella äggviteämnen som gör att den är trögflytande kan kroppen inte suga upp ledvätskan som läckt ut, utan endast vattnet i ledvätskan. Detta medför att ledvätskan blir än mer trögflytande - nästan som gelé.

Ganglier kan sitta i höjd med handleden på handryggen, i höjd med handleden i handflatan, i handflatan över böjsenorna till fingrar och tumme eller över den yttersta leden på handens ovansida.

Vilka drabbas?

Alla kan drabbas. Ganglier på handryggen är vanligast hos för övrigt friska yngre kvinnor (ofta idrottsligt aktiva). Mukösa cystor på fingrarna är vanligare hos äldre patienter med arthros i smålederna.

Vad kan du göra?

Avvakta, ganglion är ingenting farlig, ibland försvinner det av sig självt. Åkomman kan ibland framkallas av tillfällig överansträngning. I dessa fall kan det löna sig med vila varvid gangliet kan försvinna spontant. Undvik att sticka hål på gangliet med nål eller dylikt då detta kan leda till fula infektioner.

Hur söker jag vård?

Kontakta din husläkare. Om de bedömer att operation är ett alternativ för dig så skickar de en remiss till oss.

Vad kan sjukgymnasten eller arbetsterapeuten göra?

Ofta kan ett avlastande stöd vara till hjälp och gangliet kan försvinna spontant.

Vad kan en specialist göra?

Om konservativ behandling inte fått gangliet att försvinna rekommenderas kirurgi. Ingreppet sker oftast i lokalbedövning och i blodtomt fält. Detta innebär att man lindar armen och pressar upp blodet mot överarmen och därefter pumpar upp en blodtrycksmanschett på överarmen som stasar av blodflödet under ingreppet. Blodtrycksmanschetten kan upplevas som besvärande, men ingreppet tar som regel endast ca 30 minuter. Därefter löser man gangliet från kringliggande vävnad och lyfter bort det medtagande den tunna förbindelsegången mellan gangliet och leden. Operationen sker i så kallad dagkirurgi.

Rör det sig om ett handleds-ganglion får man ibland en gipsskena över handleden under några veckor efter operationen för att avlasta leden. Stygnen kan tas bort efter cirka 2 veckor. Dagarna efter ingreppet bör man hålla handen i högläge för att minska risken för svullnad. Sjukskrivning under mellan 1-6 veckor beroende på arbete och typ av ganglion.

Läs mer