En patient berättar: "Teamet var ett jättebra stöd"

Som 23-åring var Andreas Neuman nära att mista livet i en olycka på kalkverket där han arbetade. På brännskadecentrum på Akademiska sjukhuset fick han vård som tog honom tillbaka till livet.

– Smärtan var obeskrivlig. Jag kunde inte röra kroppen och jag kände hjärtat slå allt långsammare. Jag skrek på hjälp för allt vad lungorna orkade och en svetsare bredvid hörde ropen. Han drog upp mig ur den glödheta kalken.
Det var ett rutinuppdrag, en vanlig dag på kalkverket några dagar före jul. Andreas Neuman och hans kollega kröp in genom luckan till filterfickan och började suga upp kalk med vakuumpump. Några plåtar satt i vägen. När de plockade bort dem skramlade det till och en flod av glödande het kalk vällde in över dem. De slungades mot väggen, Andreas landade ovanpå sin kollega och begravdes snabbt upp till brösthöjd i den heta massan. Ambulansen körde dem till Falun, därefter helikopter vidare till Akademiska sjukhuset.

Gjorde sju hudtransplantationer

– Bilderna är fortfarande glasklara, som när man spelar upp en film i slow motion. När de drog av mina arbetskläder följde stora delar av huden med. Sedan sövdes jag äntligen ner.
De första veckorna var ett långt töcken med suddiga minnen av operationer. 36 procent av huden var brännskadad. Vänsterfoten hade brunnit upp och måste amputeras. Han gjorde sju hudtransplantationer.
Vid de första omläggningarna fick han sövas för att det inte skulle vara så smärtsamt när bandagen skulle bytas. Ingen visste hur det skulle gå, inget kunde ännu sägas säkert. Livet kunde ta den ena eller andra riktningen.

Teamet var ett jättebra stöd

– När jag vaknade till medvetande var min första tanke att: jag ska klara det här. Så var det bara. Jag skulle kämpa.
– Teamet som tog hand om mig var ett jättebra stöd. Skickliga plastikkirurger som återställde min skadade hud, som förklarade och lyssnade. Jag kände att jag kunde prata med dem, det kändes lite som att var och en av dem var min egen psykolog.

Tillfreds med livet idag

Han gick från att vara en vältränad kroppsarbetare till att bli hälften så stor, efter att operationerna var klara. Livet förändrades i ett slag. Helt återställd från olyckan blir han aldrig, men han är tillfreds med det liv han lever i dag.
– Jag har fått bra hjälp på Akademiska och kommit långt med min rehabilitering. Men den största förändringen är faktiskt att jag har insett vad som är viktigt i livet.

Andreas Neuman är i dag sjukskriven och bor i Hofors med sin familj.

Fakta brännskador och hudbanken

Brännskadecentrum i Uppsala bedriver rikssjukvård för svåra brännskador.
Vi tar emot brännskador oavsett svårighetsgrad.

På Akademiska sjukhuset finns den svenska hudbanken, som tar emot hud från donatorer för användning som biologiskt förband.
När en patient har remitterats till ett sjukhus med tillstånd att bedriva rikssjukvård ska patienten vårdas på detta sjukhus, så länge som god vård kräver tillgång till den multiprofessionella och strukturella kompetens som finns på detta sjukhus.
Därefter kan patienten vårdas på den enhet som det remitterande sjukhuset finner lämpligast.

Kontakta oss gärna för mer information
018 - 611 04 60