Ortoped­mottagningen för barn och ungdom

1177

E-tjänster

Här kan du göra dina ärenden dygnet runt. Logga in för att se vilka e-tjänster vår mottagning erbjuder.

 Logga in på 1177

Telefon

018-611 30 56

Telefontider
Mån - Tor 8-16

Besök oss

Öppettider
Mån - Tor 8-16.30
Fredagar 8-14

Besöksadress

Akademiska sjukhuset, Ingång 95/96

 Hitta till ingång

En del barn kommer in akut med benbrott och ledskador. Många benbrott kräver operation för att barnet ska få en tillfredsställande funktion efter läkningen, men en del benbrott kan skötas med enbart plastgips.

Barn med medfödda missbildningar i muskler och skelett,exempel barn med medfödd höftledsluxation och så kallad klumpfot,  är en stor grupp hos oss på barnortopeden. Vi har också ett nära samarbete med habiliteringen och hjälper barn med olika rörelsehinder.

Målet med all behandling är att barnet ska få en så bra funktion som möjligt och slippa smärta. Många barn kommer till ortopedin för att skolläkaren misstänker att barnet har en skolios, ryggradskrökning. Oftast är ryggradskrökningen inte så kraftig, men några barn kan behöva korsettbehandling. I enstaka fall är ryggradskrökningen så uttalad att det krävs en operation för att rätta till felställningen i ryggen.

Benförlängning är en avancerad behandling och vi på Akademiska barnsjukhuset tar emot barn från hela Sverige. Det är dels kortvuxna barn men också barn som av någon anledning har mycket olika långa ben. Behandlingen utförs med olika tekniker beroende på var felet sitter, men vanligen tar man av det kortare benet och fixerar benbrottet med ett stag som stegvis skruvas isär. Därmed framkallar man att kroppen själv förlänger benet. Benförlängningen tar lång tid och kräver regelbundna besök på barnortopeden.

Barn med uttalad skelettskörhet kommer också från hela Sverige till Akademiska barnsjukhuset. De behandlas med olika långa metallspikar som opereras in i både lårben och underben liksom i över- och underarmar för att förhindra att benet går av.

Barn med infektioner i skelett eller leder tas också omhand akut. Infektioner i lederna är vanligast i nyföddhetsperioden men kan i enstaka fall drabba barn högre upp i åldrarna. När en led drabbats av infektion är det mycket viktigt med snabb behandling för att barnet inte ska få en bestående funktionsnedsättning.