Vårdförbundets blockad påverkar vården

Läs hur det kan påverka dig

Intensivvårdspodden

Avsnitt 16: "Från det djupaste mörkret till en ljus framtid"

Intensivvårdspodden.jpg

Intensivvårdspodden är tillbaka! Med mer energi än någonsin kommer Sofia och Kalle samtala med gäster som har starka kopplingar till intensivvården.

Vecka 45 är det donationsveckan, en kampanjvecka initierad av Socialstyrelsen för att få fler att ta ställning till organ och vävnadsdonation. Vad lämpligt då att vårat nya avsnitt handlar om just donation. I vårat senaste avsnitt samtalade vi med Inez som då väntade på få fem nya organ. Väntan är nu slut och hon är nu åter i vår poddstudio och samtalar med Sofia, Kalle och Sussie Wennman som är donationsansvarig sjuksköterska på centralintensivvårdsavdelningen här på Akademiska sjukhuset. Det blir tvära kast mellan skratt och gråt men framförallt en resa ut från det djupaste mörkret till en ljus framtid.

Lyssna på avsnitt 16

Avsnitt 15: "Jag är en driven person. Jag kan bara inte just nu."

Inéz är verkligen en mångsysslare och har svårt att inte leva livet fullt ut. Nu går hon en tuff match mot en sjukdom som givit henne smärta, elände och en stor erfarenhet av att vara patient. Hur tar Inéz sig an motgångar och hur kan vi i vården förbättra vårat tänk med patienten i centrum? Lyssna på detta avsnitt av intensivvårdspodden så får du en fingervisning.

Avsnitt 14: Brännskadevård: Stolthet och fördomar

Poddbild avsnitt 14.jpg

Som en av två regioner i Sverige vårdar man i Region Uppsala på Akademiska sjukhuset de svårast brännskadade personerna landet. Få vet hur en brännskadeavdelning fungerar och Kalle som numera är avdelningschef på brännskadecentrum tycker att det är hög tid att prata brännskadevård. I detta avsnitt av Intensivvårdspodden samtalar Sofia och Kalle med Alexandra Castro och Fredrik Huss som jobbar på Brännskadecentrum för att reda ut både fördomar och sanningar om brännskadevården i Sverige.

Avsnitt 13: "Det här är någonting annat"

Intensivvårdspodden avsnitt 13.jpg

Siv jobbar normalt som sjuksköterska på en intermediärvårdsavdelning. När covid-19 kom så ändrades hennes arbete totalt med nya lokaler, nya patienter och massor med nya rutiner och restriktioner att förhålla sig till.

Hur är det att jobba i en sådan miljö och hur blir det med vården av patienten under dessa omständigheter? I avsnitt 13 av Intensivvårdspodden samtalar Kalle och Sofia med sjuksköterska Siv om just detta.

Avsnitt 12: ”Min första rädsla var att jag inte kommer vakna upp”

Avsnitt 12.jpg

Covid-19 har redan satt djupa spår i oss och för de allra flesta kommer denna svåra tid aldrig att glömmas bort. Hela sjukvården utmanas med stora och snabba omställningar för att kunna ta emot alla svårt sjuka med covid-19, men vi glömmer väl inte bort patienten? I detta avsnitt samtalar Sofia Lindström och Kalle Stoorhöök med Gordana som blev svårt sjuk i covid-19. Samtalet handlar om Gordanas upplevelser före, under och efter intensivvårdstiden.

Avsnitt 11: "Specialavsnitt om covid-19: Mer än bara intensivvård"

Intensivvårdspodden avsnitt 11, specialavsnitt.jpg

"Just nu pågår en av de största händelserna i vår livstid. Covid-19 drabbar oss alla, antingen som sjukdom, att vi jobbar med det, eller genom restriktioner då vi solidariskt tar ansvar och gör inskränkningar i våra liv. I media pratas det mycket om intensivvården just nu, men de flesta som behöver sjukhusvård vårdas på infektionsavdelning."

I ett specialavsnitt av Intensivvårdspodden träffar vi Karin Fischer Liddle, avdelningschef inom infektionssjukdomar på Akademiska sjukhuset. Tillsammans med programledare Kalle och Sofia samtalar de om hur vården förändrats radikalt på bara några få veckor.

Avsnitt 10: ”När han vaknar ska jag skälla på honom – men han vaknade inte.”

Sofia och Kalle med Frida.

I detta avsnitt av Intensivvårdspodden samtalar Sofia och Kalle med Frida. Hennes pappa drabbades av ett hjärtstopp och vårdades i respirator under flera dagar. Samtalet handlar om hur man tänker när det ofattbara inträffar och hur man hanterar beskedet att ens pappa inte kommer att överleva.  

Avsnitt 9: "Livet är inte över"

Intensivvårdspodden avsnitt9.jpg

Jonathan bröt nacken när han dök. Tiden på intensivvårdsavdelningen kommer han ihåg med blandande känslor. Jonathan samtalar med Sofia och Kalle om hur han tagit sig tillbaka och man kan inte låta bli att imponeras av hans mentala styrka som gjort att han på rekordtid tagit sig tillbaka till jobb trots sitt svåra handikapp. 

Avsnitt 8: "Händerna och fötterna brinner"

Intensivvårdspodden avsnitt 8.jpg

I detta avsnitt av Intensivvårdspodden träffar programledare Kalle och Sofia Ronny och Anna. Ronny blev brännskadad i hemmet och behövde intensivvård under lång tid.

Vi får höra ett samtal om hur man tar sig tillbaka till livet när man drabbats av svåra skador. Men samtalet handlar lika mycket om skam och den verklighet man kan uppleva som patient och närstående där vårdens förbättringspotential är uppenbar.

Avsnitt 7: "Det känns som om jag ska dö"

poddbild7 850px.jpg

I detta avsnitt av intensivvårdspodden samtalar Sofia och Kalle med Matilda och Daniel. Matilda var höggravid när hon blev svårt sjuk och hamnade på intensivvårdsavdelningen. Hon överlevde tack vare snabb handläggning och ECMO-behandling. Vi får höra hennes och maken Daniels fascinerande historia om hur det är att vårdas, vara närstående och att bli föräldrar allt under ett par fasansfulla timmar.

Avsnitt 6: "Jag blev frälst från början"

Vad är det som gör att Kerstin under hela sin karriär jobbat på en och samma avdelning? I detta avsnitt av Intensivvårdspodden samtalar vi med Kerstin Wallenberg som jobbat nästan 50 år på centralintensiven på Akademiska sjukhuset i Uppsala. Samtalet handlar om intensivvårdens utveckling men framförallt hur vi som vårdpersonal ser på patientens integritet, hur vi tänker kring samspelet mellan människa och teknik men också vad som kan utvecklas inom vården av de svårt sjuka patienterna.

 

Avsnitt 5: "Jag var väldigt illa ute, men tog inte in det"

poddavsnitt 5 bild till webb.jpg

"Bäckenet var helt åt pipan, och jag har några grejer i där. Sen var alla revben av, jag kunde inte andas. Jag hade en blödning i hjärnan, så jag var väldigt illa ute, men jag tog inte in det."

Så säger Lennart som deltar i det senaste avsnittet av Intensivvårdspodden. Han pratar med programledarna Sofia och Kalle samt sjukgymnasten Maria om att ta sig tillbaka efter en svår olycka.

 

Avsnitt 4: Att vara förälder till ett svårt sjukt barn

Intensivvårdspodden avsnitt 4_version 2.jpg

"Det var så stor omställning att gå från att bara vara förälder till att bli hans expert. Det här är en ovanlig diagnos, det är fyra till åtta barn per år som diagnostiseras med det här. Eftersom att man tidigare gått bort, oftast inom ett år, så har man ingen kunskap om den här sjukdomen. När vi hamnade på sjukhus så var det ingen som hade hört talas om den innan."

Maja är mamma till Roy som drabbats av sjukdomen spinal muskelatrofi. Hur är det att vara förälder till ett barn med svår sjukdom? Maja samtalar Sofia, Kalle och Pia Stöllman, som är biträdande sektionschef på barnsektionen på Akademiska sjukhuset och har mångårig erfarenhet av intensivvård.


Avsnitt 3: "Det var lite dramatiskt"

Avsnitt 3 800px.jpg

"Jag blev nog lite chockad. Jag förstod nog inte riktigt vad det var egentligen. Jag hade inte tänkt så mycket på hjärtstopp, jag hade inte haft någon i min närhet som hade fått det. Sen när vi kom upp, då fick jag infromation om vad det kunde innebära. Jag fattade nog inte riktigt vad det innebar, om jag ska vara ärlig."

Ann-Britts make vårdades på centralintensiven (CIVA) på Akademiska sjukhuset efter att i samband med en stor operation drabbats av hjärtstopp. I avsnittet samtalar Ann-Britt med Sofia och Kalle om hennes upplevelser av att se en närstående svårt sjuk.

Avsnitt 2: "Man visste att det var allvarligt"

IMG_0650 redigerad.jpg

I detta avsnitt av Intensivvårdspodden får vi ta del av Jockes berättelse om hur det är att vårdas på en intensivvårdsavdelning för livshotande skador efter en motorcykelolycka och hur han tagit sig tillbaka från den svåra tiden. Vi får också träffa Jockes syster Lisa som berättar om hur det är vara närstående till någon som varit kritiskt sjuk. Programledare är Sofia Lindström och Kalle Stoorhöök.

Avsnitt 1: "Jag blev tillfångatagen av stasi"

I det första avsnittet av Intensivvårdspodden får ni ta del av Heléns berättelse om sin svåra sjukdom och hennes upplevelser kring det. Läkaren Magnus deltar också i samtalet. Programledare är Sofia Lindström och Kalle Stoorhöök. 

 

Om Intensivvårdspodden

Intensivvårdspodden är en podd från Akademiska sjukhuset som finns till för att ge patienter större möjlighet att ta del av viktig information som kan ge stöd och råd efter att de blivit behandlade på en intensivvårdsavdelning. Det är vanligt att intensivvårdspatienter har frågor kring vad som hände under den tid de blivit vårdade då de antingen varit medvetslösa eller nedsövda under vårdtiden. Podden är ett sätt för både patienter och närstående att förstå vad de upplevt och vad som kan hända därefter.

Medverkande är patienter och närstående som själva berättar om sin upplevelse samt experter från sjukvården. Programledare är Kalle Stoorhöök och Sofia Lindström som båda arbetar som intensivvårdssjuksköterskor på Akademiska sjukhuset. Har du frågor? Mejla oss!