Vårdförbundets blockad påverkar vården

Läs hur det kan påverka dig

Introduktionsår

Idén att skapa ett introduktionsår för nyanställda föddes under 2019 när en projektgrupp med erfarna forskningssjuksköterskor, HR-avdelningen och kansliet för kliniska prövningar tog fram kompetensmodellen för forskningssjuksköterskor. Läs mer om kompetensmodellen här.  

Bakgrunden till introduktionsåret är att nyanställda inom forskning ofta upplever ett glapp mellan den kliniska vården och vardagen som forskningssjuksköterska med alla nya utmaningar och frågetecken. Programmet infördes under 2020 som pilotprojekt och målet är att öka trygghet och arbetsglädje hos nyanställda och långsiktig bidra till att göra det lättare att rekrytera och behålla forskningspersonal.

Introduktionsåret startar med en informationsträff i mars, där man får vetskap om dem olika delmomenten. Efter en GCP grundutbildning (Good Clinical Practice), så arrangeras en heldagsutbildning där man får teorin bakom kliniska prövningar, de viktigaste arbetsmomenten i forskningssjuksköterska rollen, styrande regelverk och juridik. Inom introduktionsprogrammet skapades, i samarbete med Akademiska laboratoriet, en kurs i praktisk provhantering. Kursen förmedlar teoretiska och praktiska kunskaper kring hantering av forskningsprover. Mer information om kursen hittar du här.

Under introduktionsåret har alla deltagare möjlighet till en klinisk handledare, en erfaren kollega som gått handledarutbildning, och som kan följa adepten under hela året. Dessutom erbjuds alla en plats i en reflektionshandledningsgrupp som är en möjlighet att diskutera utmaningar i rollen och få ta del av andras erfarenheter och problemlösning. Mer information om handledning hittar du här.