Vårdförbundets blockad påverkar vården

Läs hur det kan påverka dig

Arbeta på ambulansen

Ambulanspersonal, vårdpersonal och patienter går tillsammans.

Att arbeta inom ambulanssjukvården är många gånger ett utmanade och spännande jobb. Stora krav ställs på medicinska kunskaper, fysisk uthållighet och förmågan att lösa problem.

Vill du arbeta med oss? 

Vår rekrytering skiljer sig en aning åt mot vanlig sjukvård. Våra anställningskrav är satta dels för att de krävs för att klara arbetet i sig men även för att förebygga att t ex arbetsskador uppstår. Förutom de formella anställningskraven ska du även visa ett stort intresse för att arbeta med människor.
Vi som organisation eftersträvar jämn könsfördelning och mångfald och ser detta som en styrka och välkomnar sökande med varierande bakgrund.

Anställningskrav

Sjuksköterska

Är du legitimerad sjuksköterska ska du ha minst ett års erfarenhet från akutsjukvård. Det är meriterande med vidareutbildning inom ambulanssjukvård.

Ambulanssjukvårdare

Undersköterska med minst tre års erfarenhet från akutsjukvård och mycket god körvana eller genomgången ambulanssjukvårdarutbildning med lång erfarenhet av ambulanssjukvård och utryckningskörning. Du ska ha C-behörighet alternativt B-körkort som är utfärdat före 1 juli 1996.

Körkort och körvana

Körkort är obligatoriskt. Vi ser det som positivt om du har C-behörighet eller erhållit ditt B-körkort före 1 juli 1996. God förmåga att framföra fordon i stadstrafik och på landsväg med framförhållning och planering. Simkunnighet200 m (intyg krävs)

Testdag

Du ska förutom ovanstående genomgå lämplighetstest i form av fystest, körprov, intervju med avdelningschefer samt en inventering av medicinska kunskaper.

Illustration av en blå ambulans med rött kors.

Passar jag för yrket?

Förutom anställningskraven krävs att en mängd andra parametrar stämmer.

Jag måste:

.. trivas med ett stressigt arbete
.. behärska svenska språket i tal och skrift
.. kunna kommunicera på engelska
.. träna regelbundet
.. vara en van bilförare
.. kunna arbeta skift (alla tider på dygnet årets alla dagar)

Illustations av checklista.

Testdag

Uttagningen består av lämplighetstest i form av fystest, körtest, intervju med avdelningschefer samt en inventering av medicinska kunskaper. Testerna pågår under en heldag.

Fysiska tester

Våra tester är framtagna och utformade utifrån ett funktionellt perspektiv. Detta innebär att testerna liknar de fysiska situationer du kan ställas inför när du arbetar prehospitalt.

Testerna består av ett antal delmoment.

  • Hämtning patient
  • Hemkörning
  • HLR

Läs mer om hur de fysiska testerna är upplagda.

Testpersonen ska vara ombytt och bära följande klädsel för att testledaren ska kunna utföra rörelse och hållningsanalyser under testerna:

  • Shorts (för att kunna se knäna) alternativt korta eller långa tights.
  • Linne eller en tightare funktionströja (för att kunna studera den övre kontrollzonen), vanlig t-shirt fungerar ifall testpersonen inte äger eller vill bära något av ovanstående.
  • Stabila träningsskor (ej tofflor eller liknande)

Innan testerna börjar får du en grundlig genomgång och demonstration av testledaren över vilka tekniker du ska använda dig av. Du kommer att även få en chans att testa de tekniska momenten på båren utan docka.

Körtest

Tillsammans med våra körinstruktörer får du framföra fordon i stadstrafik och på landsväg. Du ska ha god framförhållning och planering. Backmoment ingår.

Intervju

Du får träffa våra avdelningschefer för samtal.

CV, vidimerade betygskopior och referenser lämnas vid intervjutillfället.
Du ska även lämna ett intyg på att du kan simma 200 meter.

Underlag för simintyg.

Medicinskt test

Du får besvara ett skriftligt test där resultatet ger oss en uppfattning om din kunskapsnivå. Testet består av frågor angående omhändertagande av olika patientkategorier.