Vårdförbundets blockad påverkar vården

Läs hur det kan påverka dig

LOAd – immunstimulerande genterapi mot cancer

Ultraljudsvägledd (perkutan) injektion i tumören. Fotograf: David Magnusson.

LOAd är en grupp av onkolytiska adenovirus som framtagits i den forskargrupp som leds av Angelica Loskog, adjungerad professor vid Uppsala universitet.

Onkolytiska virus är genetiskt modifierade virus som infekterar och selektivt förökar sig inuti tumörceller för att sedan spränga cellerna inifrån och på så sätt släppa ut stora mängder nya virus och ämnen som kan aktivera immunsystemet att attackera tumören. Dessa nya virus kan i sin tur infektera närliggande tumörceller. LOAd-virusen har utöver sin naturligt cellsprängande egenskap även utrustats med olika immunstimulerande gener som aktiverar antitumorala immunsvar. Den kliniska utvecklingen av LOAd sker vid det Uppsala baserade bolaget Lokon Pharma i nära samarbete med Uppsala universitet och Akademiska sjukhuset.

”Det har varit en fantastiskt spännande resa att få utveckla en medicinsk produkt för cancerbehandling ända från idéstadiet till att bygga ihop den virala genetiska vektorn på labbet och sedan till behandling av patienter på två kontinenter” säger Angelica Loskog.

Patienter har behandlats med olika varianter av LOAd-virus inom ramen för 3 kliniska studier, både i Sverige och i USA. LOKON001 inkluderar patienter med pankreascancer (Houston), LOKON002 pankreas- och ovarialcancer (Uppsala, Stockholm) och LOKON003 malignt melanom (Uppsala, Houston och Los Angeles). I Uppsala har patienterna behandlats på blod-och tumörsjukdomars Fas I enhet vid Akademiska sjukhuset. Gustav Ullenhag, överläkare i onkologi och professor i cancerimmunterapi har varit huvudprövare för studierna i Sverige.

Gustav Ullenhag berättar: ”Jag brinner för translationell immunterapiforskning och det nära samarbetet mellan Loskogs och min forskargrupp har gjort det möjligt att snabbt designa och sjösätta kliniska studier baserade på prekliniska resultat. Då upprepade behandlingar ges intratumoralt och inneliggande vård är nödvändig under de första behandlingarna är studierna särskilt krävande att genomföra. Ett gott samarbete mellan prövare, forskningssjuksköterskor, radiologer och våra avdelningar för inneliggande vård har varit en förutsättning och vi har byggt upp en unik kompetens.”

Patienterna behandlas genom varierande antal intratumorala injektioner, det vill säga viruset sprutas in direkt i tumören för att där infektera och döda tumörcellerna. Totalt har 37 patienter fått behandling i LOKON002-studien (avslutad) vid Akademiska sjukhusets Fas I enhet. LOKON003 pågår fortfarande med flera patienter under uppföljning i Uppsala.

Foto: ultraljudsvägledd (perkutan) injektion i tumören. Fotograf: David Magnusson.