Arbetet under pandemin
Snabbt utökad kapacitet för analyser av SARS-CoV-2
Så gjorde de det “omöjliga” möjligt
Läkemedelsarbetet under pandemin
Under första halvåret av coronapandemin drabbades sjukvården av stora utmaningar, många kända andra lite mindre kända. Bland de mer kända är bristen på narkos- och anestesiläkemedel. Med en i stort sett daglig monitorering och fördelning av läkemedel klarade sjukhuset av den situationen med bibehållen patientsäkerhet.
En mindre känd brist var den på sterilt vatten för befuktning i samband med forcerad andningshjälp. Med de höga flöden av luft som användes gick det åt mycket mer sterilt vatten än vad som marknaden på sterilt vatten tålde. Bristen var nationell och drabbade alla regioner i Sverige.
På Akademiska sjukhuset gjorde då Läkemedel och farmaci (enheten för läkemedelsberedning och enheten för läkemedelsförsörjning, samt sakkunnig i dialys tillsammans med pharmacovigilansansvarig) tillsammans med dialys- och aferesmottagningen och medicinsk teknik ett samarbetsprojekt med syfte att producera eget vatten. All nödvändig kvalitetsdokumentation togs fram, tester gjordes, material skaffades, logistikkedjor drogs upp, sjukvårdsavdelningar informerades och manualer skrevs. Efter en dryg vecka hade samtliga enheter bidragit så pass väl att vi kunde leverera allt vatten som sjukvården behövde med fullgod och dokumenterad kvalitet. Vatten från vattenreningsanläggningen på dialys-mottagningen tappades i sterila påsar med aseptisk arbetsmetodik. Åtgången var 100 till 150 påsar med 1,5 liter per dag när åtgången var som störst.
Patienterna på Akademiska sjukhuset blev aldrig påverkade av den nationella bristen på sterilt vatten. Akademiska sjukhuset kunde dessutom stötta andra regioner och sjukhus med att starta motsvarande beredning av vatten.