"Det är allas pandemi"

På avdelning 70 E har sjuksköterskor och undersköterskor från primärvård och slutenvård arbetat sida vid sida. Monica Rogberg är en av tio personer från Nära vård och hälsa som arbetat i covid-vården på Akademiska sjukhuset.

– Det är allas pandemi och det känns verkligen rätt att göra en insats. Dessutom är det roligt och lärorikt att se en annan verksamhet och arbeta med nya kollegor, säger Monica Rogberg som var utlånad till Akademiska sjukhuset fram till och med 31 januari 2021.

Monica klädd i skyddsutrustning
Monica Rogberg på avdelning 70 E.

Monica är sjuksköterska och arbetar i vanliga fall som verksamhetschef på Närvårdsavdelningen. Hon är van att arbeta med inneliggande patienter men mycket är annorlunda i covid-vården:

– Avdelningen har åtta platser för covid-kohort. Patienterna kommer direkt från akuten och är ganska sjuka. De är covid-positiva eller misstänkt positiva. Vi följer strikta rutiner och har den utrustning som rekommenderas.

–  Den största utmaningen är att arbeta i skyddskläder eftersom man måste planera sina besök hos varje patient på ett helt annat sätt. Det är ovant att arbeta med munskydd, visir och platsförkläde, men jag är inte rädd. Att vi har all nödvändig skyddsutrustning gör att det känns tryggt. 

Arbetar i par 

Innan Monica och övriga från Nära vård och hälsa började fick de två dagars introduktion på avdelningen och på kliniskt träningscentrum, KTC, för praktisk träning och uppdatering av covid-symtom. 

– Vi gick dubbelt i två pass och sedan var det bara att köra. Då var det bra att vi arbetar i par. Jag som sjuksköterska från primärvården jobbar tillsammans med en undersköterska från slutenvården, och en undersköterska från primärvården arbetar med en sjuksköterska från slutenvården.   

– Vi har fyra patienter per vårdlag och det är ett högt tryck på covid-platserna. De står inte tomma länge utan fylls ständigt på med nya patienter.

Spännande erfarenhet 

När begäran om förstärkning till Akademiska kom från Regional särskild sjukvårdsledning fick Nära vård och hälsa i uppdrag att utse fem sjuksköterskor och fem undersköterskor. Monica var en av dem som erbjöd sig att byta arbetsplats för en period.

– Det är roligt att se en annan verksamhets från insidan, att pröva nya arbetsuppgifter och arbeta med nya kollegor både från slutenvården och från andra vårdcentraler. Nästan alla tycker att det är positivt att vara utlånade och jag kan rekommendera andra ta chansen, säger Monica. Det är en rolig utmaning som ger möjlighet att prova något annat för en period samtidigt som man känner att man gör en insats.