Undersköterska blir en skyddad yrkestitel: ”Det här lyfter yrket och höjer statusen”

Den 1 juli nästa år blir undersköterska en skyddad yrkestitel. Det höjer kompetenskraven och därmed statusen för undersköterskorna. Det medför att vem som helst inte kan gå in och jobba som undersköterska, som fallet är i dag. Undersköterska blir ett yrke som ska utföras av personer med rätt kompetens.  

Ramona Nordstrand.jpg
– Vi är taggade och glada över att vårt arbete blir ett tydligt yrke. Det lyfter vår profession och därmed också patientsäkerheten. En win-win-situation för hela teamet, menar undersköterskorna Rola Abdallah och Sumaia Eizuldeen. 


– Vi är närmast patienten, vi har kunskapen om omvårdnaden men också om mycket annat. När nu kompetenskraven höjs blir det tydligare vad vårt arbete innehåller, säger Sumaia Eizuldeen, undersköterska på kirurgen på Akademiska.

– Det som vi ser som den största vinsten är att det lyfter yrket och höjer statusen. Många tror att det är ett sådant enkelt yrke. Vi får ofta höra att vi ”bara är en undersköterska”. Så det här är jättebra, fortsätter hon.  

På avdelningarna arbetar undersköterskan som en del i team med läkare och sjuksköterskor.   

– Vi konsulteras ofta eftersom vi arbetar närmast patienten och är den som först ser eventuella avvikelser hos hen. Vi är en viktig del av teamet, menar Rola Abdallah, undersköterska på hjärtintensivvårdsavdelning 50 G.  

I dagsläget uppstår problem till exempel när sjuksköterske- och läkarstudenter går in och arbetar som undersköterskor. De har medicinska kunskaper, men förstår inte hur komplext yrket är, vilket innebär att undersköterskorna får gå in och handleda dem.  

– Det blir också tydligare för chefen vad vårt arbete innebär när vi får enhetliga och höjda kompetenskrav och därmed lättare att sätta lönerna, säger Rola Abdallah.  

Den treåriga gymnasieutbildningen till undersköterska blir likvärdig för alla som går den, oavsett vem som anordnar utbildningen.  

– Den ger alltså samma kompetens – man börjar från grunden – vilket är jätteviktigt och bra. Alla kommer ut med samma kunskaper, säger ­Sumaia Eizuldeen.   

När undersköterska blir en skyddad yrkestitel kommer det att behövas ett bevis från Socialstyrelsen för att få använda titeln inom vård och omsorg. Men under en tioårsperiod gäller övergångsregler som säger att den som har en tillsvidareanställning med yrkestiteln undersköterska 1 juli nästa år får fortsätta att använda den titeln. Därefter behöver hen ansöka om och beviljas ett bevis för att få fortsätta använda ­yrkestiteln.  

– Jag och många med mig här på sjukhuset går i pension ­under denna tioårsperiod och behöver därmed inte ansöka om beviset, säger Pia Söderman, sektionsordförande för Kommunal i Region Uppsala.  

Pia Söderman.jpg
Pia Söderman, sektionsordförande för Kommunal i Region Uppsala. 

Växande pensionsavgångar och tomma utbildningsplatser gör att bristen på undersköterskor blir större och större. Att införa en skyddad yrkestitel och höja statusen är en bra början för motverka bristen.  

– När arbetsgivaren inte längre kan ta in vem som helst för att utföra undersköterskans arbete, blir det ökad konkurrens om de som har beviset att använda titeln och det ger förhoppningsvis högre löner, menar Ramona Nordstrand, förtroendevald för Kommunal.  

 

Stor kompetensinventering inför kompletterande utbildningar 

 – Akademiska sjukhuset välkomnar att det blir en skyddad yrkestitel för våra undersköterskor. Kompetensen hos undersköterskan är viktig för både kvaliteten och säkerheten i vårdarbetet, säger HR-chef Anna Wadenhov. 

– Det vi behöver göra är att inventera vilka kompetenser våra undersköterskor har och utreda om vi kan erbjuda kompletterande utbildningar för dem som behöver det. Vi vill säkerställa att våra undersköterskor finns kvar hos oss även efter ­att den skyddade yrkestiteln har införts, fortsätter hon. 

Enligt färsk statistik arbetar drygt 1 800 undersköterskor och skötare på årsbasis på Akademiska sjukhuset, så att inventera vilka kompetenser som finns hos dessa är ett omfattande arbete. 

– Vi behöver planera för utbildningsinsatser, men i dagsläget vet vi inte vilka godkända betyg och kurser som kommer att krävas för att få yrkestiteln. Arbetet med att fastställa det pågår och vi får förslaget på ­remiss senare i år. 

Rekryteringsbehovet till sjukhusets vårdavdelningar är stort och växande. Det finns indikationer på en brist för hela den kommande tioårsperioden.  

– Akademiska satsar mer på undersköterskorna och ett viktigt steg i detta är arbetet med undersköterskans karriär- och utvecklingsvägar. Vi tittar på den systematiska yrkesintroduktionen som vi har för undersköterskor och skötare i syfte att ytterligare stärka dem som kommer nya till sjukhuset.  

Ett arbete ska också starta med att utveckla den seniora undersköterskans roll och kunskaper.  

– Tanken är att Professionssteget som finns för andra yrkesgrupper ska kunna omsättas även för undersköterskor, säger Anna Wadenhov. 

 

Text: Ingela Wiman
Foto: Magnus Aronsson