Vårdförbundets blockad påverkar vården

Läs hur det kan påverka dig

Nya rondrutiner minskade stressen: ”Vi har fått lättare att rekrytera erfaren personal”

Geriatriska medicinavdelningen 30 A ersatte den traditionella ronden med korta, teambaserade ­avstämningar. Sjuk­sköterskorna har fått mer tid med patienterna och upplever överlag att stressen har minskat betydligt. 

– Vi märker att vi har fått lättare att rekrytera ­erfarna sjuksköterskor. Förra året anställde vi nio stycken och det är fler på väg in, säger avdelningschefen Lena Mattsson. 

Efter snart två år med de nya arbetssätten kan Lena Mattsson konstatera att förändringen har gett omedelbara positiva effekter. Det gäller inte bara möjligheterna att nyrekrytera; uppsägningarna har minskat kraftigt och avdelningen har inte haft behov av sjuksköterskor från bemanningsföretag.  

– Det är tydligt att vi gör något rätt, och det bekräftas också i de enkätundersökningar som vi har genomfört bland sjuk­sköterskorna. De flesta säger att de skulle ha svårt att tänka sig att byta till en arbetsplats som jobbar med den traditionella typen av rond, säger Lena Mattsson. 

avd30A_001.jpg
Nöjda sjuksköterskor på 30 A: från vänster syns Jessica Eriksson, Maria Onsbjer och Veronica Björk, med kollegan Sara Bäckström som deltog i samtalet via teams. 

 

Arbetet är (under vardagar) upplagt så att dagen inleds med att undersköterskor och sjuksköterskor träffas för att göra en omvårdnadsplanering vid en whiteboardtavla. Tavlan ger en snabb överblick över vem som ska göra vad, vilket minimerar risken att något missas. Därefter träffas hela teamet, där även fysioterapeut, arbetsterapeut och läkare ingår. Under cirka fem minuter gör de tillsammans en avstämning kring patienterna för att göra en gemensam planering för dagen, ett tillfälle att diskutera bland annat eventuella förändringar under natten eller om någon patient ska iväg på undersökning. Efter detta möte stannar läkare, sjuksköterskor och undersköterskor kvar i ytterligare fem-tio minuter för att göra en mer medicinsk avstämning och prioritering. 

Klockan 13 träffas hela teamet igen i omkring 20 minuter för att få ett helhetsperspektiv på patienten, grundat på alla professioners bedömningar. Alla patienter tas inte upp varje dag; vilka det blir bestäms från individ till individ utifrån aktuellt behov. Teamträffen bygger på den hälsoplanering som läkare och sjuksköterskor gör med varje patient. Det är en ­gemensam plan som bygger på patientens egna upplevelser och önskemål, i kombination med vad som är medicinskt rimligt. Hälsoplanen ger ­patienten större delaktighet och självbestämmande i sin egen vård. 

Efter att kvällspersonalen har gått på görs en personcentrerad överlämning inne hos patienten. I den deltar dag- och kvällssjuksköterskan samt kvällsundersköterskan. Patienten får då träffa personalen som ska jobba kväll. Överlämningen sker vänd mot patienten i ett ”du-tilltal” som involverar ­patienten i samtalet. 

Gruppchefen Marie Elmebring Lindström säger att förändringarna har skapat ett nytt lugn på avdelningen. 

– Arbetet har förskjutits i en riktning där personalen ­endast har kortare avstämningar i teamet, resten av tiden är de ute bland patienterna. Det ger en större trygghet för både ­patienter och personal, och det känner man av. Tidigare var det sällsynt att sjuksköterskorna hann med att ta fikapauser på förmiddagarna, men numera går det oftast bra, säger hon. 

avd30A_005.jpg
Avdelningschef Lena Mattsson och gruppchef Marie Elmebring Lindström. 


När Ronden träffar några av sjuksköterskorna på 30 A är de överens om att de nya arbetssätten gör stor skillnad till det bättre.
 

– När vi har avstämningar inplanerade behöver vi inte lägga tid på att jaga andra professioner under dagen, och vi har fått mer tid till att jobba med omvårdnadsåtgärder och verkligen vara sjuksköterskor. Ronderna kunde ta upp till två timmar tidigare, och då kunde man inte göra något annat under tiden, säger specialistsjuksköterskan Veronica Björk. 

 Sjuksköterskan Jessica ­Eriksson uppskattar att hela teamet träffas oftare. 

– Teamarbetet har förstärkts och det känns tryggt att hela teamet träffas oftare för återkoppling. Det blir direkt kommunikation i teamet och det blir mer patientsäkert. Jag har även fått positiva upplevelser från patienter att det känns skönt för dem att få träffa sjuksköterskorna och teamet ­oftare, säger hon.  

Kollegan Sara Bäckström framhållet att den etiska stressen har minskat. 

– Nu kan man gå hem i tid och känna sig hyfsat nöjd, istället för att ha dåligt samvete och må dåligt för att man inte hade gjort ett bra jobb för patienten. Det blir ofta en krock mellan förväntningar och resurser, och det är lätt att känna ångest för att man vill göra mer, men nu känns det som att vi arbetar på ett säkert sätt där alla har koll, säger hon. 

Maria Onsbjer, som har jobbat på avdelningen i ett år, ­säger att de nya arbetssätten var avgörande för att hon skulle söka sig till 30 A. 

– Jag gjorde all min praktik på arbetsplatser där man hade klassisk rond. Det var många som suckade inför ronderna och tyckte att de tog mycket tid. ­Sedan hospiterade jag på 30 A och såg hur man jobbade här, och det var som en helt ny värld! Det var en stor anledning till att jag ville jobba här, säger hon. 

 

Text: Hannes Ljunghall
Foto: Staffan Claesson