Näringslivet bidrar med resurser och nätverk

”Cancervård närmare hemmet” är ett projekt som utreder möjligheterna öka tillgängligheten genom att behandla fler patienter på annat håll än på Akademiska. Utvecklingsprojektet sker i samarbete mellan Akademiska sjukhuset, Bristol Myers Squibb och Adxto Care.

Allt fler får och lever med cancer. Verksamhetsområde blod- och tumörsjukdomar har sett en genomsnittlig ökning av antalet patienter med omkring fem procent per år på senare tid. Många behandlas också idag längre för sin sjukdom och vården behöver därför anpassas mer till patienternas egna behov och önskemål.  


Läkemedelsföretaget Bristol Myers Squibb (BMS) skrev 2018 under ett så kallat ”letter of intent” tillsammans med Akademiska sjukhuset – en typ av generell avsiktsförklaring som uttrycker en ambition att driva samarbetsprojekt tillsammans. Utifrån detta initierades samtal med olika verksamhetsområden på sjukhuset och BoT hörde till dem som ville gå vidare och utforska möjliga samarbeten. Ingången var till en början att öka kapaciteten på behandlingsavdelningen, dit patienterna kommer in för bland annat cytostatikabehandling.  

– Vi började slå i taket av vår kapacitet; lokalerna och bemanningen räckte inte riktigt till. Först tänkte vi inrätta en kvällsmottagning några kvällar i veckan, men vi funderade sedan ett varv till och insåg att vi inte hade tillräcklig kunskap om behovet. Vi ville utreda frågan utifrån ett patientperspektiv i högre grad än vi hade gjort. Det var så vi landade i det här utredningsprojektet tillsammans med BMS. Nu tittar vi på var patienterna vill ha sin behandling – det vill säga om det är på sjukhuset, i hemmet med sjukvårdspersonal på plats, eller kanske vid någon typ av behandlingshubb, till exempel i Tierp för dem som bor i norra delarna av länet, säger Maria Andersson Ödman, som är verksamhetsutvecklare inom VO blod- och tumörsjukdomar.

konsultintervju001.jpg

Karin Hagland, specialistsjuksköterska på onkologisk behandlingsavdelning intervjuas av Susanna Carlhem från Adxto Care; till höger Maria Andersson Ödman, verksamhetsutvecklare inom VO blod- och tumörsjukdomar. 

 

 Andra saker som utreds är vilka behandlingar som ges, ­patienternas ålder och hur långt de behöver åka till Akademiska, för att sammantaget ge en bild av vilka patientgrupper som i första hand kan väljas ut för att behandlas på annat ställe med bibehållen patientsäkerhet. Även logistiken utreds, då olika läkemedel har olika behov vad gäller förvaring och transport, och planerna behöver dessutom samordnas med arbetet inom Effektiv och nära vård 2030, där kommande vårdcentrum inom primärvården ska ta över en del av specialistvården inom Region Uppsala.   

Projektet startade i våras och hade en officiell kick-off i augusti. Under hösten har synpunkter samlats in från patienter, sjuksköterskor, läkare och patientorganisationer. Detta ska sedan sammanställas och analyseras innan resultaten presenteras i januari 2022.  

Samverkan med näringslivet är ett av sjukhusets huvuduppdrag. Samtidigt finns vissa särskilda faktorer att beakta när det gäller samverkan mellan ­offentlig och privat sektor.  

– Man måste vara medveten om att ett kommersiellt företag alltid vill tjäna pengar på sin verksamhet i slutändan. BMS är ett läkemedelsföretag och vill sälja läkemedel. Samtidigt har de samma grundingång som vi vad gäller nyttan i att tillgängliggöra vården på ett bättre sätt. Jag ser det här som win-win utan egentliga nackdelar, säger Maria Andersson Ödman.  

Hon framhåller att det var noga specificerat från början i projektet att man inte enbart skulle inkludera de läkemedel som BMS säljer.  

– Vilka läkemedel och behandlingar som kan flyttas ut ska vara helt och hållet baserat på medicinska grunder. Ett externt företag får aldrig påverka den vård vi ger, i meningen att de kan styra vilka patienter som får vilken behandling eller vilket läkemedel, säger Maria Andersson Ödman.  

BMS finansierar en projektledare som jobbar heltid, som är anställd hos en tredje part i form av vårdbolaget Adxto Care. Maria Andersson Ödman säger att kompetensen egentligen finns på Akademiska, men att sjukhuset saknar resurser att genomföra projektet på egen hand i dagsläget.  

– Dessutom är det en stor fördel att BMS har ett stort nätverk som vi får ta del av, med bra kontakter med politiker i olika regioner, med representanter för andra hälso- och sjukvårdsorganisationer i landet och med patient- och närståendeföreningar. De har öppnat dörren till dessa på ett helt annat sätt än vi hade kunnat göra.  

 

Text: Hannes Ljunghall 
Foto: Staffan Claesson