Klinskt träningscentrum blir allt viktigare

Kliniskt träningscentrum, KTC, har vuxit ordentligt i och med flytten till Hubben och allt talar för ytterligare expansion framöver. "Vi räknar med att vi kommer att växa och att det kan komma att gå fort", säger KTC:s chef Veronica Granath.

KTC är beläget i moderna, rymliga lokaler i Hubben på Uppsala Science Park och är ett av landets största kliniska träningscentrum sett till lokalyta och antalet besökare.   

– Vår storlek beror på att vi har ett dubbelt uppdrag för både region och universitet, vilket annars ofta delas upp på separata centrum. Verksamheten hör till Akademiska sjukhuset organisatoriskt men har ett regionövergripande uppdrag och är en resurs även för Nära vård och hälsa, Lasarettet i Enköping och Folktandvården, säger Veronica Granath.   

Vissa kurser, som instruktörsutbildning i HLR, hålls löpande, medan andra tas fram när det uppstår särskilda behov.   

– Det kan till exempel komma en förfrågning från en verksamhet om att de behöver träna på intramuskulära injektioner, och då försöker vi hjälpa dem med det. Det kommer även större förfrågningar, till exempel om någon verksamhet har haft avvikelser och vill träna teamarbete på mer övergripande nivå eller liknande, säger Veronica Granath.   

Veronica Granath.jpg

Veronica Granath, chef för kliniskt träningscentrum.

Teamarbete som koncept är något som har blivit mer och mer betydelsefullt under senare år.   

– De flesta vårdskador inträffar på grund av dålig kommunikation och att teamet inte arbetar tillräckligt bra ihop. Vi har jobbat med interprofessionell träning med läkarstudenter och sjuksköterskestudenter sedan 2011 och var bland de första i landet att starta med det. Det är ingen rocket science egentligen, men det kan ta tid att få en individ att förstå att det inte alla gånger handlar om hur skickligt man själv sätter en PVK eller frigör en luftväg - det handlar om hur bra teamet samarbetar för att göra det som behövs, säger Veronica Granath.   

Akademiska sjukhusets nya huvudstrategi lyfter behovet av mer utbildning och färdighetsträning i träningsmiljö. Sannolikt kommer behovet att öka i snabb takt.   

– Vi räknar med att vi kommer att växa och att det kan komma att gå fort. Det är positivt att man lägger stor vikt vid möjligheten att träna i en säker och trygg miljö. När vi pratar om träning inom hälso- och sjukvård jämför vi oss ibland med flygindustrin. De har nolltolerans för avvikelser, men inom vården har det traditionellt varit annorlunda – trots att vi också har avancerad utrustning och ansvar för andra människor. Inom vården görs mycket av träningen i skarp miljö, och som läkare eller sjuksköterska förväntas man ofta kunna allt, även om man inte har varit på en viss typ av avdelning tidigare. Det skulle aldrig hända att en ­pilot fick köra ett plan själv som han aldrig hade övat på i förväg, men i vården är det mer av “see one, do one, teach one”, säger Veronica Granath.   

 

KTC008.jpg

Klara Norling (till höger) förbereder inför att sätta en kateter (KAD) på en övningsdocka. 

 

“Det är ett privilegium att få komma hit” 

– KTC är jättebra, det är väldigt fräscht och de har trevlig personal. Det är ett privilegium att kunna komma hit och öva.   

Det säger Klara Norling, som till hösten börjar den sjätte och sista terminen på sjuksköterskeprogrammet vid Uppsala universitet. När Ronden besöker KTC i mitten av juni är Klara Norling där för att träna inför sommarens vikariat som skötare på psykiatriavdelning 3 A. Övningsmomenten för dagen gäller bland annat att utföra HLR, att ta blod- och glukosprover och att sätta kateter.   

– Jag har även varit på KTC många gånger tidigare på sjuksköterskeprogrammet. Det är mycket teori där, men det varvas med praktiska moment, bland annat på KTC. Vi gör även VFU på avdelningar och andra verksamheter. Där får vi göra det som vi känner oss bekväma med och som våra handledare känner att vi klarar, men vissa uppgifter får endast utföras av legitimerade sjuksköterskor. Det är bra att kunna öva på de mer avancerade sakerna på KTC under säkra förhållanden innan man gör det på riktiga patienter.   

Klara Norling.jpg

Klara Norling.

Vid starten hade KTC två anställda och rymdes i två rum på ortopeden 

KTC öppnade 2002 och hade då två anställda och två rum på en ortopedavdelning. Verksamheten växte snabbt och flyttade i december 2004 till nya, större lokaler i gamla akutmottagningen. 2015 startade KUÅ; KTC hade då ökat sitt besökarantal per år till 23 000 från 1 500 det första året. Verksamheten fortsatte att växa snabbt och 2017 flyttade KTC till nybyggda lokaler i Hubben, Uppsala Science Park.   

KTC har idag 21 anställda som delas in i tre huvudgrupper. Den största gruppen är instruktörer, som är erfarna sjuksköterskor och läkare med bred kompetens och lång erfarenhet. En ­annan grupp är assistenter och tekniker, som jobbar med driftsfrågor, och den tredje gruppen jobbar med regionens digitala läroplattform Ping-pong, genom att agera support och ta fram nya utbildningar. Ungefär 60 procent av besökarna är studenter på Uppsala universitet som ­läser till läkare, sjuksköterska, fysioterapeut eller apotekare. Universitetet nyttjar lokalerna och utrustningen på KTC med sin egen personal, undantaget att KTC sköter simuleringarna. I övrigt är besökarna främst hälso- och sjukvårdspersonal, till största delen från Akademiska.   

KTC har ett stort utbud av utrustning och material. Både personal och studenter kan träna på såväl praktiska moment som teamarbete, genom allt från enklare simuleringar till avancerad medicinsk simulering i någon av de högteknologiska simuleringsenheterna.   

 

Text: Hannes Ljunghall 
Foto: Staffan Claesson