"Jag är stolt att får vara en liten del i det stora"

Dagbok av Jenni Martinsson, HR-partner inom verksamhetsnära stöd med inriktning mot verksamhetsområde geriatrik och verksamhetsområde rehabilitering och smärtcentrum.

MartinssonJenni0010.jpg

Som personalvetare kan man arbeta inom en mängd olika organisationer och branscher. För mig känns det både viktigt och rätt att vara en del i sjukvården. Alla vi medarbetare på Akademiska sjukhuset arbetar för att skapa god vård för patienterna. Att utifrån min yrkesroll få bidra till det känns otroligt betydelsefullt och jag gläds av att få vara del av det varje dag.


Idag är det tisdag, en av mina favoritdagar i arbetsveckan. Förmodligen är det variationen i arbetsuppgifterna som gör dagen extra kul och utvecklande. Tisdagen brukar ofta innebära en mängd olika möten och samarbeten som sträcker sig brett över verksamhetsområdena men också internt hos oss på HR-avdelningen. Rollen som HR-partner har en stor bredd vilket jag verkligen trivs med, jag får vara med och hjälpa chefer både i det lilla och det stora.  
Att vara HR-partner innebär dels att jag har en stödjande roll till chefen i olika typer av personalfrågor. Vi har också en uppföljande funktion när det kommer till att riktlinjer, rapportering och lagar och avtal efterföljs. Att som chef hålla koll på allt som rör personalfrågor och administrationen runt det är en utmanande uppgift så vi arbetar som ett team runt dessa frågor. Exempel på områden vi arbetar tillsammans med cheferna med är rehabilitering, rekrytering, samtal med medarbetare, lönesättning och löneöversyn, utvecklingsfrågor, arbetsmiljöfrågor, medarbetarundersökning och en mängd löpande administration.   


Många gånger kan det också handla om att bara lyssna och vara ett bollplank till chefen och att vi tillsammans försöker att hitta lösningar med den verktygslåda och medel vi har. Det kanske inte löser allt men jag vet ändå att vi tillsammans ser vägar framåt utifrån ramarna som vi har att förhålla oss till. För ramar finns det och frågor måste hanteras i en viss ordning och efter beslut som fattats. Men inom dessa ramar är jag ändå helt säker på att vi tillsammans gör det allra bästa vi kan för att alla vi medarbetare på Akademiska sjukhuset ska känna en stolthet över vår arbetsplats och att vi får en hållbar arbetsplats dit jag som medarbetare vill gå varje dag.   


I HR-gruppen arbetar vi med daglig styrning, jag och mina kollegor kopplar upp oss på teams. Det är en viktig stående tid som startar dagen för oss på ett effektivt sätt, så även idag. Vi diskuterar frågor som inkommit och stöttar varandra och skapar samsyn i vägledningen. Det kan också handla hur vi ska göra i pågående processer där kanske någon har fastnat i en fråga. Alla mina kollegor är otroligt generösa när det kommer till att dela med sig av kompetens, vi hjälper alltid varandra och det är guld värt för oss som grupp.

MartinssonJenni0006.jpg


Just den här tisdagen består förmiddagen också av enhetsmöte på HR-avdelningen. Ett möte där vi får en chans att samla oss och planera för pågående och kommande processer som vi står inför. Vi sammanställer också informationspunkter som vi behöver ta med till verksamhetsledningsgrupperna som vi på HR är deltagare i. Idag kör vi mötet över teams; det digitala arbetssättet har blivit vardag även om vi föredrar att ses fysiskt.   


När matlådan är uppäten är det dags för samverkansmöte med verksamhetsområde rehabilitering och smärtcentrum. Samverkansgruppen består av arbetsgivar­representanter och fackliga företrädare. Under samverkansmötet behandlar vi frågor om medbestämmande, arbetsmiljö, hälsa, jämställdhet och mångfald.   


Avdelningschefen Anngela på geriatrikens ortoped- och strokeavdelning har stämt träff med mig under eftermiddagen. Utifrån resultatet från medarbetarundersökningen ses vi och pratar kring hur ­arbetsgruppens handlingsplan kan genomföras. Vi passar också på att diskutera läget på avdelningen, bemanningsfrågan står högst på listan. Anngela har nyligen lyckats rekrytera en sjuksköterska som tidigare arbetat som bemanningssjuksköterska på avdelningen. Medarbetaren trivdes så bra att hon har valt att ta en anställning på sjukhuset istället. Samtidigt håller Anngela också på att rekrytera en annan sjuksköterska från utlandet med hjälp av migrationsverket. Bemanning och arbetsmiljö är ofta de högst prioriterade frågorna som både chefen och vi på HR jobbar med tillsammans. Trots att det är en tuff situation är det så otroligt glädjande att få träffa en chef med bra och kloka idéer kring utveckling av arbetssätt och framförallt när rekryteringar slutar lyckosamt.   


Innan dagen är slut avrundas den med administration som behöver betas av. Mitt sista mail för dagen får bli ett utskick till mina kollegor om en hälsoaktivitet som vi kommer att genomföra på avdelningen under våren. Jag tillsammans med en kollega är hälsoinspiratörer och försöker ofta hitta på små saker för gruppen som kan bidra till god hälsa och trivsel på vår avdelning. Det kan vara i form av utmaningar eller att sprida inspiration och goda exempel. Att vara hälsoinspiratör är uppgift som jag brinner extra mycket för.   


Cykeln väntar, tiden det tar att cykla hem är ett bra tillfälle för reflektion, där kan jag ladda om. Då hinner jag fundera på vad som fungerat bra under dagen och vad jag kan förbättra i fortsättningen. Ofta poppar de bästa idéerna eller lösningarna upp i huvudet när jag är i rörelse. Vissa frågor hittar jag rent av svar på under löpturen på kvällen. 


Jag känner en stor ödmjukhet för allt ­arbete som bedrivs på Akademiska sjukhuset och jag är så stolt att får vara en liten del i det stora.