Information om coronaviruset

Coronaviruset väcker många frågor hos allmänheten. Enligt Folkhälsomyndigheten är risken för smittspridning av coronasmitta (covid-19) i Sverige är mycket hög.

Akademiska sjukhuset och Region Uppsala följer händelseutvecklingen, har kontakt med ansvariga myndigheter och följer deras rekommendationer.

Om du misstänker att du är sjuk

Coronaviruset covid-19 har många symptom som liknar förkylning eller influensa. Stanna därför hemma om du känner dig förkyld, för att undvika att fler blir sjuka. De flesta som insjuknar i covid-19 blir lindrigt sjuka och behöver inte kontakta vården. Ring telefonnummer 1177 om du behöver sjukvårdsrådgivning. Då kan du få hjälp att bedöma symtom eller hjälp med var du kan söka vård.

Behöver du ringa vården?

Här kan du göra en självskattning för att se om du kan egenvårda dig eller om du behöver kontakta vården.

Besöksförbud

För att skydda våra patienter och minska risken för smittspridning tar Akademiska sjukhuset inte emot några besökare på våra vårdavdelningar eller medföljande vid mottagningsbesök. Patienter som behöver ledsagare undantas, förutsatt att ledsagare inte visar luftvägssymtom. 

Undantag kan göras vid akuta situationer och för närstående till kritiskt sjuka patienter. Förbudet gäller inte föräldrar till barn som vårdas på sjukhuset eller som har ett bokat mottagningsbesök.

Du som har fått en bokad tid inom vården berörs inte av besöksförbudet.

För dig som är gravid eller ska föda

Här hittar du samlad information om som rör kvinnosjukvården. Här hittar du även svar på vanliga frågor.

För dig som är cancerpatient

Här hittar du information som riktar sig till dig med en cancerdiagnos.

För dig med ett bokat besök

Om du har ett bokat besök kommer du till oss som planerat, om inget annat anges. Känner du dig förkyld, har feber eller luftvägssymtom som hosta, andnöd eller halsont, ska du istället avboka din tid. För att avboka en tid, logga in här eller ring din mottagning.

Har du frågor?

Om du har allmänna frågor om coronaviruset, ring 113 13 om du inte kan hitta informationen på nätet. Många vanliga frågor besvaras på myndigheternas webbplatser. Läs gärna Folkmyndighetens frågor och svar.

Det är hög belastning på samhällets telefontjänster, särskilt 1177. Använd inte detta nummer för allmänna frågor om coronaviruset eller om myndigheternas rekommendationer.

Röda korset har en stödtelefon för de som känner sig orolig eller ensamma, 0771-900 800. Telefonen är bemannad måndag till fredag klockan 12.00-16.00.

Så undviker du att sprida smitta

Här är några generella tips på saker du kan göra själv för att undvika att smittor sprids:

  • Tvätta händerna ofta och noggrant med tvål och vatten.
  • Stanna hemma och vila om du har feber eller känner dig sjuk.
  • Hosta eller nys i armvecket.
  • Använd pappersnäsdukar för engångsbruk om du behöver snyta dig.
  • Håll gärna ett visst avstånd till andra och undvik att ta i hand. Det gäller särskilt om du behöver nysa eller hosta.