Information om coronaviruset

Här hittar du information om vad som gäller för dig som är patient på Akademiska sjukhuset.

Akademiska sjukhuset och Region Uppsala följer händelseutvecklingen, har kontakt med ansvariga myndigheter och följer deras rekommendationer.

Om du misstänker att du är sjuk

Covid-19 har många symptom som liknar förkylning eller influensa. Stanna därför hemma om du känner dig förkyld, för att undvika att fler blir sjuka. De flesta som insjuknar i covid-19 blir lindrigt sjuka och behöver inte kontakta vården. Ring telefonnummer 1177 om du behöver sjukvårdsrådgivning. Då kan du få hjälp att bedöma symtom eller hjälp med var du kan söka vård.

Det här gäller när du besöker vården

För att minska smittspridning uppmanas besökare och medföljande att så långt som möjligt minimera sina besök i vården. Tack för din förståelse!

För dig med ett bokat besök

Om du har ett bokat besök kommer du till oss som planerat, om inget annat anges. Känner du dig förkyld, har feber eller luftvägssymtom som hosta, andnöd eller halsont, ska du istället avboka din tid. För att avboka en tid, logga in här eller ring din mottagning.

Har du frågor?

Om du har allmänna frågor om coronaviruset, ring 113 13 om du inte kan hitta informationen på nätet. Många vanliga frågor besvaras på myndigheternas webbplatser. Läs gärna Folkmyndighetens frågor och svar.

Det är hög belastning på samhällets telefontjänster, särskilt 1177. Använd inte detta nummer för allmänna frågor om coronaviruset eller om myndigheternas rekommendationer.

Röda korset har en stödtelefon för de som känner sig orolig eller ensamma, 0771-900 800. Telefonen är bemannad måndag till fredag klockan 12.00-16.00.

Vanliga frågor och svar

Påverkar blodgruppen hur coronaviruset drabbar?

Blodcentralen får många frågor om blodgrupper och om de kan påverka risken för allvarlig sjukdom av coronavirus. Forskning kring detta pågår i många länder men det är viktigt att komma ihåg att alla kan drabbas av covid-19 och alla bör följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer.

Blodcentralen får för närvarande många samtal från blodgivare, patienter och privatpersoner som vill veta sin blodgrupp, med anledning av medieuppgifter om att blodgruppen kan ha betydelse för risken att drabbas av mer allvarliga symtom vid covid-19-sjukdom. Blodcentralen har i det ansträngda läge som råder tyvärr inte möjlighet att besvara dessa frågor.

Jag bor i ett annat län och behöver veta om jag ska komma in för mitt besök eller inte.

Så länge ditt besök inte blivit avbokat och så länge du känner dig frisk är du välkommen på ditt besök oavsett vilket län du bor i. Men du kan alltid kontakta din mottagning för att se om du kan boka om besöket till ett telefonsamtal eller videobesök istället.

Hur ska jag som anhörig kunna veta om min 90-åriga mammas besök är viktigt eller inte?

Det är svårt att svara på och vi rekommenderar att du kontaktar aktuell mottagning för att se om besöket eventuellt bör skjutas fram.

Hur vet jag när jag är smittfri?

Enligt riktlinjer räknas du som smittfri när du varit utan symtom i minst 48 timmar. 

Har jag lunginflammation eller corona?

Det går tyvärr inte att säga vad du är sjuk i utan medicinsk bedömning.

Jag kommer inte fram till mottagningen eller 1177 och behöver svar nu.

Om du är i behov av omedelbar kontakt med sjukvården ska du ringa 112.

Så undviker du att sprida smitta

Här är några generella tips på saker du kan göra själv för att undvika att smittor sprids:

  • Tvätta händerna ofta och noggrant med tvål och vatten.
  • Stanna hemma och vila om du har feber eller känner dig sjuk.
  • Hosta eller nys i armvecket.
  • Använd pappersnäsdukar för engångsbruk om du behöver snyta dig.
  • Håll gärna ett visst avstånd till andra och undvik att ta i hand. Det gäller särskilt om du behöver nysa eller hosta.