Till dig som närstående

Som närstående har du en viktig roll i samband med sjukhusvistelsen. Det är en trygghet att ha någon "vid sin sida". Vi vill därför uppmuntra till besök.

Besökstider

Thoraxkirurgavdelning 50 D har besökstider enligt överenskommelse. På thoraxintensivvårdsavdelning 50 B1 (TIVA) sker alla besök i samråd med personalen. Möjligheten till besök kan variera från dag till dag. Vi rekommenderar besök efter klockan 12.00 och senast till klockan 21.00. Oftast är det välgörande för din närstående att få besök, men ibland kan det också vara tröttande. Korta besök är ofta bättre än långa. Samråd gärna med ansvarig sjuksköterska om lämplig tidpunkt. Vi tar emot två besökare åt gången, detta med tanke på lokalernas utformning och allas säkerhet. Övriga besökare får vänta på entréplanet.

När kan du ringa oss?

Vårdavdelning och thoraxintensiven har inga bestämda telefontider, men det underlättar för oss om du ringer efter klockan 10 då ronden oftast är klar och vi lättare kan svara på frågor. Vi är tacksamma om du undviker att ringa vid överlämning till personal på kommande arbetspass, klockan 6.30-7.30, 13.30-14.30 och klockan 21 - 22. Om en av er närstående håller kontakten med oss och förmedlar information vidare, ger det oss mer tid att sköta om din närstående.

Spara blommorna till hemkomsten

Eftersom bakterier lätt växer i blomjord och blomvatten skall du inte ta med blommor vid ditt sjukbesök. Risken finns också att någon annan patient eller personal är allergisk. Bättre är att istället ge blommor i samband med hemkomsten.

Var noga med handhygienen!

I samband med en operation är kroppen mer mottaglig för infektioner. Var därför extra noggranna med hygienen. Tvätta och sprita händerna innan du besöker din närstående. Vi visar gärna hur.

Kom oparfymerad till sjukhuset

Starka dofter av tvål och parfym kan både vara irriterande för luftvägarna och ge allergiska reaktioner hos andra.

Parkeringsmöjligheter

Besöksparkeringar finns i begränsad omfattning på sjukhusområdet. Intyg för parkeringskort, dag- eller veckokort, hjälper vi gärna till med. Prata med ansvarig sjuksköterska.

Var kan jag äta på sjukhusområdet?

  • Restaurang Linnea (ingång 70)
  • Restaurang Kannan (ingång 10)
  • Kiosk och café (ingång 30, 95/96 och 100/101)

Övernattningsmöjligheter i Uppsala

Övernattningsmöjligheterna på vårdavdelningen och intensivvårdsavdelningen för anhöriga kan inte erbjudas. Om du vill övernatta i Uppsala får du därför ordna och betala boendet på egen hand. Det finns många hotell och vandrarhem i stan. Ett tips är att ringa turistbyrån i Uppsala, telefon 018-727 48 00.

Behöver du någon att prata med?

En sjukhusvistelse kan ibland innebära tankar/problem/bekymmer av olika slag. Om du vill prata med eller ha hjälp av en kurator eller präst, förmedlar vi gärna kontakten. Du kan även själv kontakta sjukhuskyrkan.

Vill du skicka post till din närstående?

Namn XX XX
Thoraxkirurgavdelning 50 D eller thoraxintensivvårdsavdelning 50 B1
Akademiska sjukhuset
751 85 Uppsala