Till dig som närstående

Som närstående har du en viktig roll i samband med sjukhusvistelsen. Det är en trygghet att ha någon "vid sin sida". Vi vill därför uppmuntra till besök.

Besökstider

Thoraxkirurgavdelning 50 D2/B2 har fria besökstider, men kom gärna mellan kl. 11 och 19. På thoraxintensivvårdsavdelning (TIVA) 50 B1 sker alla besök i samråd med personalen. Möjligheten till besök kan variera från dag till dag. Vi rekommenderar besök efter kl.12. Oftast är det välgörande för din närstående att få besök, men ibland kan det också vara tröttande. Korta besök är ofta bättre än långa. Samråd gärna med ansvarig sjuksköterska om lämplig tidpunkt och antal besökare.

Ring helst efter kl 10

Vårdavdelning och thoraxintensiven har inga bestämda telefontider, men det underlättar för oss om du ringer efter kl. 10 då ronden oftast är klar och vi lättare kan svara på frågor. Vi är tacksamma om du undviker att ringa vid överlämning till personal på kommande arbetspass, dvs. kl. 06.30-07.30, 13.30-14.30 och kl. 21 - 22. Om en av er närstående håller kontakten med oss och förmedlar information vidare, ger det oss mer tid att sköta om din närstående.

Spara blommorna till hemkomsten

Eftersom bakterier lätt växer i blomjord och blomvatten skall du inte ta med blommor vid ditt sjukbesök. Risken finns också att någon annan patient eller personal är allergisk. Bättre är att istället ge blommor i samband med hemkomsten.

Var noga med handhygienen!

I samband med en operation är kroppen mer mottaglig för infektioner. Var därför extra noggranna med hygienen. Tvätta och sprita händerna innan du besöker din närstående. Vi visar gärna hur.

Kom oparfymerad till sjukhuset

Starka dofter av tvål och parfym kan både vara irriterande för luftvägarna och ge allergiska reaktioner hos andra.

Parkeringsmöjligheter

Besöksparkeringar finns i begränsad omfattning på sjukhusområdet. Intyg för parkeringskort, dag- eller veckokort, hjälper vi gärna till med. Prata med ansvarig sjuksköterska eller läkare.

Var kan jag äta (på sjukhusområdet)?

  • Restaurang HEAT (ingång 55)
  • Restaurang Linnea (ingång 70)
  • Restaurang Kannan (ingång 10)
  • Kiosk och café (ingång 30,95/96 och 100/101)

Övernattningsmöjligheter i Uppsala

Ibland kan det kännas skönt att vara i närheten av din närstående under hens sjukhusvistelse. På thoraxintensiven finns ett anhörigrum där närstående kan vistas mellan besöken inne på vårdsalen. Övernattningsmöjligheterna på thoraxintensiven är mycket begränsade. Om du vill övernatta i Uppsala får du därför ordna och betala boendet på egen hand. Det finns många hotell och vandrarhem i stan. Ett tips är att ringa turistbyrån i Uppsala (018-727 48 00).
Patienthotell i närheten av Akademiska sjukhuset.

Behöver du någon att prata med?

En sjukhusvistelse kan ibland innebära tankar/problem/bekymmer av olika slag. Om du vill prata med eller ha hjälp av en kurator eller präst, förmedlar vi gärna kontakten. Du kan även själv kontakta sjukhuskyrkan.

Vill du skicka post till din närstående?

Namn XX XX
Thoraxkirurgavdelning 50 B2/D2 eller Thoraxintensivvårdsavdelning 50 B1
Akademiska sjukhuset
751 85 Uppsala