All planerad slutenvård och planerade operationer ställs in under tisdagen och onsdagen. Berörda patienter kontaktas. Har du ej blivit kontaktad av oss är du välkommen till ditt vårdbesök. Läs mer här.

Intensivvårdspodden

Avsnitt 5: "Jag var väldigt illa ute, men tog inte in det"

poddavsnitt 5 bild till webb.jpg

"Bäckenet var helt åt pipan, och jag har några grejer i där. Sen var alla revben av, jag kunde inte andas. Jag hade en blödning i hjärnan, så jag var väldigt illa ute, men jag tog inte in det."

Så säger Lennart som deltar i det senaste avsnittet av Intensivvårdspodden. Han pratar med programledarna Sofia och Kalle samt sjukgymnasten Maria om att ta sig tillbaka efter en svår olycka.

 

Avsnitt 4: Att vara förälder till ett svårt sjukt barn

Intensivvårdspodden avsnitt 4_version 2.jpg

"Det var så stor omställning att gå från att bara vara förälder till att bli hans expert. Det här är en ovanlig diagnos, det är fyra till åtta barn per år som diagnostiseras med det här. Eftersom att man tidigare gått bort, oftast inom ett år, så har man ingen kunskap om den här sjukdomen. När vi hamnade på sjukhus så var det ingen som hade hört talas om den innan."

Maja är mamma till Roy som drabbats av sjukdomen spinal muskelatrofi. Hur är det att vara förälder till ett barn med svår sjukdom? Maja samtalar Sofia, Kalle och Pia Stöllman, som är biträdande sektionschef på barnsektionen på Akademiska sjukhuset och har mångårig erfarenhet av intensivvård.


Avsnitt 3: "Det var lite dramatiskt"

Avsnitt 3 800px.jpg

"Jag blev nog lite chockad. Jag förstod nog inte riktigt vad det var egentligen. Jag hade inte tänkt så mycket på hjärtstopp, jag hade inte haft någon i min närhet som hade fått det. Sen när vi kom upp, då fick jag infromation om vad det kunde innebära. Jag fattade nog inte riktigt vad det innebar, om jag ska vara ärlig."

Ann-Britts make vårdades på centralintensiven (CIVA) på Akademiska sjukhuset efter att i samband med en stor operation drabbats av hjärtstopp. I avsnittet samtalar Ann-Britt med Sofia och Kalle om hennes upplevelser av att se en närstående svårt sjuk.

 

Avsnitt 2: "Man visste att det var allvarligt"

IMG_0650 redigerad.jpg

I detta avsnitt av Intensivvårdspodden får vi ta del av Jockes berättelse om hur det är att vårdas på en intensivvårdsavdelning för livshotande skador efter en motorcykelolycka och hur han tagit sig tillbaka från den svåra tiden. Vi får också träffa Jockes syster Lisa som berättar om hur det är vara närstående till någon som varit kritiskt sjuk. Programledare är Sofia Lindström och Kalle Stoorhöök.

 

Avsnitt 1: "Jag blev tillfångatagen av stasi"

I det första avsnittet av Intensivvårdspodden får ni ta del av Heléns berättelse om sin svåra sjukdom och hennes upplevelser kring det. Läkaren Magnus deltar också i samtalet. Programledare är Sofia Lindström och Kalle Stoorhöök. 

 

Om Intensivvårdspodden

Intensivvårdspodden är en podd från Akademiska sjukhuset som finns till för att ge patienter större möjlighet att ta del av viktig information som kan ge stöd och råd efter att de blivit behandlade på en intensivvårdsavdelning. Det är vanligt att intensivvårdspatienter har frågor kring vad som hände under den tid de blivit vårdade då de antingen varit medvetslösa eller nedsövda under vårdtiden. Podden är ett sätt för både patienter och närstående att förstå vad de upplevt och vad som kan hända därefter.

Medverkande är patienter och närstående som själva berättar om sin upplevelse samt experter från sjukvården. Programledare är Kalle Stoorhöök och Sofia Lindström som båda arbetar som intensivvårdssjuksköterskor på Akademiska sjukhuset. Har du frågor? Mejla oss!