Förberedelser inför operation

Duschrutiner i hemmet inför operation

Descutansvamparna innehåller en bakteriedödande tvål. Genom att duscha två dubbelduschar tar du bort de bakterier som vanligtvis finns på huden och minskar risken för sårinfektion efter operation.

Dubbeldusch betyder att du duschar först med en descutansvamp och sedan upprepar direkt efter med nästa svamp. Den första dubbelduschen utför du i hemmet på morgonen innan du kommer till sjukhuset för inskrivning, om din operation är planerad till nästkommande dag.

Skrivs du in polikliniskt, duschar du din första dubbeldusch hemma på morgonen innan du ska tillbaka till sjukhuset för inskrivning, dagen före planerad operation. Du behöver alltså inte duscha innan du ska in på ditt inskrivningsbesök.

Information om när du ska duscha din andra dubbeldusch får du av personalen vid inskrivning.

Så här gör du

1. Ta av dig alla smycken inför dusch. Ta också bort nagellack på både finger- och tånaglar.

2. Duscha hela kroppen och håret.

3. Tvätta håret och tvåla in hela kroppen noggrant med en av de medföljande svamparna. Låt tvålen verka minst i 2 minuter. Tvätta speciellt noggrant vid könsorgan, ljumskar och i naveln. Undvik att få tvålen i ögonen eller inne i öronen.

4. Skölj av skummet.

5. Upprepa punkt 2 – 4 men med den andra svampen.

6. Torka dig med en nytvättad handduk och ta på nytvättade kläder och strumpor. Duschar du på kvällen så måste du vara noga med att lägga dig i nya och rena sängkläder.

Vid de sista förberedelserna på avdelningen dagen före operation håravkortas operationsområdet, ljumskar samt handleder. Efter midnatt, natten mot operation påbörjas fasta. Fastar gör du för att minimera risken för kräkning och att maginnehåll därmed kan riskera att hamna i lungorna vid sövningen.

Viktigt – Använd inte andra produkter som schampo, tvål eller duschkräm under duschen. Du får inte heller smörja in dig med hudkräm efter duschen även om huden känns torr. Efter duschen får du inte sätta på dig smycken igen – det gäller också piercings.


Levnadsvanor inför operation


När du blir opererad är det många faktorer som påverkar din rehabilitering och läkning, bland annat rökning, alkoholkonsumtion, matvanor och fysisk aktivitet.

Rökning

Det finns mycket forskning som visar på att rökning ökar risken för komplikationer efter en operation. När man röker så får man i sig stora mängder nikotin och kolmonoxid. Nikotin gör så att blodkärlen i kroppen drar ihop sig, vilket i sin tur ger en försämrad sårläkning och risk för infektion.

Kolmonoxid försämrar de röda blodkropparnas förmåga att ta uppe syre. Rökning kan leda till inre skador på hjärta, blodkärl och lungor men även till en lång komplicerad vårdtid. Läs broschyren "Fri från tobak i samband med operation". För mer information och vart du ska vända dig för hjälp att sluta röka, kontakta rökavvänjningsteamet.

Snus

Snusets effekt på kroppen och i samband med operation finns det inte lika mycket kunskap om idag. Men det man vet är att nikotinet i snus lik väl som i cigaretter har en kärlsammandragande effekt och kan därför försämra läkningsförmågan.

Alkohol

Hög konsumtion av alkohol kan också orsaka komplikationer. Det är svårare att dosera narkos-, lugnande- och smärtstillande läkemedel till patienter som haft ett högt alkoholintag innan operationen.

Nutrition

För att kroppen ska ha möjlighet till en snabb återhämtning och sårläkning är kost och energiintag viktigt. Inför en operation är det bra att förbereda kroppen med att ladda upp med extra mycket energi. Näringsdryck erbjuds kvällen innan operation. Efter operationen kan illamående förekomma och aptiten är ofta nedsatt de första dagarna efter operation. Trots detta är det viktigt att du får i dig något, vi hjälper till med illamåendemedicin och små men energitäta mellanmål. Bantning är inte lämpligt i samband med operation.

Mobilisering

Efter operationen är det viktigt att du kommer upp och rör på dig, redan dagen efter operation, sjukgymnasten på intensiven påminner dig vad du ska tänka på. Att komma upp och mobiliseras minskar risken för komplikationer efter operation. Bland annat ökar cirkulationen i kroppen vilket i sin tur ökar sårläkning och minskar risken för sårinfektioner.

Fysisk aktivitet ger lungorna möjligheten att använda sin fulla kapacitet och minskar risken för att slem ansamlas och bildar lunginflammation. En utförd operation ökar risken för blodproppar, vilken också minskas när du rör på dig. Den allmänna återhämtningen går snabbare.

Men det är viktigt att känna efter, se hur mycket du orkar och ta ett steg i taget, det är till exempel mycket bättre att sitta uppe än att ligga ner. Viktigt är också att inte jämföra sig med andra patienter på avdelningen, alla återhämtar sig i olika takt.