Information till föräldrar och syskon

Bra att veta

Besök 
Föräldrar bör vara tillsammans med sitt barn på avdelningen dygnet runt så länge de inte har symtom på smittsamma infektioner, så som förkylning eller magsjuka. Alla besökare och syskon ska vara utan tecken på smittsam infektion. Barn i förskoleålder måste avstå från förskolan i minst fem dagar före besök på avdelningen då dem utgör en ökad risk för förkylnings- och magsjukevirus. Innan ditt besök, samråd med personalen. 

Intensivvårdssal på avdelningen
Det finns tre intensivvårdssalar på avdelningen där flera familjer vårdas på samma sal. Vid varje barns vårdplats finns alltid en vuxensäng och en förälder bör vara hos sitt barn dygnet runt.

Intermediärvårdsrum på avdelningen
Här bor familjer där föräldrarna vårdar sina barn själva med stöd av personalen. I dessa rum finns en toalett, dusch, bröstpump, tv och kylskåp avsett för barnets mat. Här finns alltid två vuxensängar och även syskon kan få möjlighet att bo här.

Mobiltelefon 
För att undvika störningar i den medicinsktekniska utrustningen bör din telefon vara på ett avstånd på minst 0,5 meter. När ditt barn är kopplat till utrustning såsom respirator, CPAP/högflödesgrimma och infusionspumpar ska din telefon vara inställd på flygplansläge. WIFI får vara påslaget och alla som vistas på Akademiska sjukhuset får gratis använda det trådlösa gästnätverket. 
Nätverk: Akademiska 
Lösenord: sjukhuset 

Var mycket noggrann med hygienen, sprita alltid händerna direkt efter att du använt din mobiltelefon, dator, DVD-spelare och Ipad. 

Kvinnosjukvård
Den närmaste tiden efter förlossningen är det vanligt att mamman vårdas inom kvinnosjukvården. Partner eller annan anhörig bör vara hos barnet på neonatalavdelningen.

Hotell
Föräldrar till barn från andra regioner än Uppsala och en del föräldrar från Uppsala län erbjuds rum på hotell eller Ronald McDonald hus.

Föräldrakök
I köket kan du laga mat, fika, äta, vila, amma och se på TV. Där finns kylskåp, frys och spis samt tillgång till kaffe och te.
Det är allas gemensamma ansvar att det är trivsamt i köket. Tänk på att plocka undan efter dig. På grund av allergier är det inte tillåtet att ha med jordnötter till avdelningen.

Värdesaker
Vi på 95F ansvarar inte för era personliga ägodelar och värdesaker.

Tvättmaskin
På avdelningen finns det tvättmaskin som kan användas för att tvätta ditt barns och dina egna kläder.

Sjukhuskyrkan
Avdelningen samarbetar med sjukhuskyrkan. Personalen kan hjälpa dig att komma i kontakt med dem om du önskar. Vår målsättning är att på  torsdagar erbjuda fika i föräldraköket ihop med sjukhuskyrkan.
Läs mer om sjukhuskyrkan

SNQ, Svenskt neonatalt kvalitetsregister
Alla barn som vårdas på en neonatalavdelningar i Sverige registreras i SNQ med syfte att förbättra neonatalvårdens kvalitét. Läs mer här 

Anhörigträning
På sjukhuset erbjuder Friskhuset träning för dig som anhörig till ett barn som föväntas vårdas på neonatalavdelningen mer än en vecka. Det går bra att träna alla tider utom mellan 6.30-8.00 samt 16-18 då endast personal har tillgång till Friskhuset.
Läs mer och se öppettider samt priser här

Syskon

Detta gäller tillsvidare pga. Covid-19 pandemin:

Syskon som är under 10 år får ej ha varit på skola/förskola på en vecka (7 dagar) och ska vara helt symtomfria för att få komma in på 95F.

Lekhörna

Det finns lekhörnor vid föräldraköket och i samtalsrummet. Tänk på att en vuxen har uppsikt på barnen när de leker på avdelningen.

Lekterapin

Syskon i sällskap med förälder är mycket välkomna att vara på lekterapin som ligger på nedre bottenplan.

Aktuella öppettider finns på deras hemsida. Efter kl 17 och på lördag och söndag går det att låna nyckel på avdelningen och vara på lekterapin tillsammans med någon vuxen. Eftersom det kan finnas barn på lekterapin som fastar, får man inte äta och dricka där. Viktigt är också att plocka undan efter sig.
Lekterapin

Undervisning

Syskon från 6 år och t o m gymnasieåldern kan ta kontakt med  sjukhusundervisningen. Rådgör med personalen om du vill ha ytterligare information.
Sjukhusundervisningen