Föräldrar och syskon

Bra att veta

Intensivvårdssal på avdelningen
Det finns tre intensivvårdssalar på avdelningen där flera familjer vårdas på samma sal. Vid varje barns vårdplats finns alltid en vuxensäng och en förälder bör vara hos sitt barn dygnet runt.

Intermediärvårdsrum på avdelningen
Här bor familjer där föräldrarna vårdar sina barn själva med stöd av personalen. I dessa rum finns en toalett, dusch, bröstpump, tv och kylskåp avsett för barnets mat. Här finns alltid två vuxensängar och även syskon kan få möjlighet att bo här.

Kvinnosjukvård
Den närmaste tiden efter förlossningen är det vanligt att mamman vårdas inom kvinnosjukvården. Partner eller annan anhörig bör vara hos barnet på neonatalavdelningen.

Hotell
Föräldrar till barn från andra landsting eller regioner än Uppsala och en del föräldrar från Uppsala län erbjuds rum på hotell eller Ronald McDonald hus.

Föräldrakök
I köket kan Du laga mat, fika, äta, vila, amma och se på TV. Där finns kylskåp, frys och spis samt tillgång till kaffe och te.
Det är allas gemensamma ansvar att det är trivsamt i köket. Tänk på att plocka undan efter dig.

Värdesaker
Vi på 95F ansvarar inte för era personliga ägodelar och värdesaker.

Telefon och dator
Föräldratelefon och dator finns i telefonhytt vid föräldraköket: 018 – 611 56 66.

Tvättmaskin
På avdelningen finns det tvättmaskin som kan användas för att tvätta ditt barns och dina egna kläder.

Sjukhuskyrkan
Avdelningen samarbetar med sjukhuskyrkan. Personalen kan hjälpa dig att komma i kontakt med dem om du önskar. Vår målsättning är att på  torsdagar erbjuda fika i föräldraköket ihop med sjukhuskyrkan.
Läs mer om sjukhuskyrkan

SNQ, Svenskt neonatalt kvalitetsregister
Alla barn som vårdas på en neonatalavdelningar i Sverige registreras i SNQ med syfte att förbättra neonatalvårdens kvalitét. Läs mer här 

Anhörigträning
På sjukhuset erbjuder Friskhuset träning för dig som anhörig till ett barn som föväntas vårdas på neonatalavdelningen mer än en vecka. Det går bra att träna alla tider utom mellan 6.30-8.00 samt 16-18 då endast personal har tillgång till Friskhuset.
Läs mer och se öppettider samt priser här

Syskon

Lekhörna

Det finns lekhörnor vid föräldraköket och i samtalsrummet. Tänk på att en vuxen har uppsikt på barnen när de leker på avdelningen.

Lekterapin

Syskon i sällskap med förälder är mycket välkomna att vara på lekterapin som ligger på nedre bottenplan.

Aktuella öppettider finns på deras hemsida. Efter kl 17 och på lördag och söndag går det att låna nyckel på avdelningen och vara på lekterapin tillsammans med någon vuxen. Eftersom det kan finnas barn på lekterapin som fastar, får man inte äta och dricka där. Viktigt är också att plocka undan efter sig.
Lekterapin

Undervisning

Syskon från 6 år och t o m gymnasieåldern kan ta kontakt med  sjukhusundervisningen. Rådgör med personalen om du vill ha ytterligare information.
Sjukhusundervisningen