Att vara inlagd på 95 F

Nybliven mamma ligger i sängen med två barn

Du som förälder är den viktigaste personen för ditt barn. Din närvaro och ditt deltagande i barnets vård gör stor skillnad. Du utgör barnets trygghet. Vi vill i största möjliga mån undvika separation mellan förälder och barn. 
Ditt barn ska om möjligt ha någon anhörig hos sig på avdelningen dygnet runt.

 
Barnets naturliga vårdplats är att vårdas hud-mot-hud hos en förälder eller hos en annan betydelsefull person i barnets närhet. Hud-mot-hudvård har visat sig ha många positiva effekter på barnets utveckling och chans till tillfrisknande. Därför ser vi hud-mot-hudvård som en mycket viktig del i barnets behandling så snart som möjligt efter att barnet har fötts.   

Bra att veta när ditt barn vårdas hos oss

Besök

Du som förälder bör vara tillsammans med ditt barn på avdelningen dygnet runt så länge du inte har symtom på smittsamma infektioner, så som förkylning eller magsjuka. Alla besökare och syskon ska vara utan tecken på smittsam infektion. Barn i förskoleålder måste avstå från förskolan i minst fem dagar före besök på avdelningen då dem utgör en ökad risk för förkylnings- och magsjukevirus. Innan ditt besök, samråd med personalen.

Intensivvårdssal på avdelningen

Det finns tre intensivvårdssalar på avdelningen där flera familjer vårdas på samma sal. Vid varje barns vårdplats finns alltid en vuxensäng och en förälder bör vara hos sitt barn dygnet runt.

Intermediärvårdsrum på avdelningen

Här bor familjer där föräldrarna vårdar sina barn själva med stöd av personalen. I dessa rum finns en toalett, dusch, bröstpump, tv och kylskåp avsett för barnets mat. Här finns alltid två vuxensängar och även syskon kan få möjlighet att bo här.

Mobiltelefon

För att undvika störningar i den medicinsktekniska utrustningen bör din telefon vara på ett avstånd på minst 0,5 meter. När ditt barn är kopplat till utrustning såsom respirator, CPAP/högflödesgrimma och infusionspumpar ska din telefon vara inställd på flygplansläge. WIFI får vara påslaget och alla som vistas på Akademiska sjukhuset får gratis använda det trådlösa gästnätverket. 
Nätverk: Akademiska 
Lösenord: sjukhuset 

Var mycket noggrann med hygienen, sprita alltid händerna direkt efter att du använt din mobiltelefon, dator, DVD-spelare och Ipad. 

Kvinnosjukvård

Den närmaste tiden efter förlossningen är det vanligt att mamman vårdas inom kvinnosjukvården. Barnets andra förälder eller annan anhörig bör vara hos barnet på neonatalavdelningen.

Hotell

Föräldrar till barn från andra regioner än Uppsala och en del föräldrar från Uppsala län erbjuds rum på hotell eller Ronald McDonald hus.

Föräldrakök

I köket kan du laga mat, fika, äta, vila, amma och se på TV. Där finns kylskåp, frys och spis samt tillgång till kaffe och te.
Det är allas gemensamma ansvar att det är trivsamt i köket. Tänk på att plocka undan efter dig. På grund av allergier är det inte tillåtet att ha med jordnötter till avdelningen.

Värdesaker

Vi på 95F ansvarar inte för era personliga ägodelar och värdesaker.

Tvättmaskin

På avdelningen finns det tvättmaskin som kan användas för att tvätta ditt barns och dina egna kläder.

Sjukhuskyrkan

Avdelningen samarbetar med sjukhuskyrkan. En gång i veckan kommer de till avdelningen för att träffa de föräldrar som så önskar. Vid behov andra tider kan personalen på avdelningen hjälpa till med kontakten. Sjukhuskyrkan kan även förmedla kontakt till andra trossamfund.  
Läs mer om sjukhuskyrkan

Anhörigträning

På sjukhuset erbjuder Friskhuset träning för dig som anhörig till ett barn som förväntas vårdas på neonatalavdelningen mer än en vecka. Det går bra att träna alla tider utom mellan 6.30-8.00 samt 16-18 då endast personal har tillgång till Friskhuset.
Läs mer och se öppettider samt priser här

Musikterapi

På avdelning 95F har familjerna tillgång till musikterapi. Ett par gånger i veckan kommer musikterapeuten till avdelningen för att tillsammans med barn och föräldrar ha en fin stund med musik. Fråga personalen om mer information.

Psykosocialt stöd

Om ditt barn behöver sjukhusvård i samband med födseln är det lätt att hamna i en kris. Det var ju inte så man föreställt sig livet med det lilla barnet. Hos oss på avdelningen finns kuratorer och vi har samtalsstöd för alla de tankar och känslor som kan finnas hos er föräldrar. Vi kan prata om att knyta an, föräldraskap i sjukhusmiljö, hjälpmedel för att orka själv och tillsammans, om långa vårdtider och mycket mer.

Vi hjälper också till att informera om och sortera i praktiska frågor. Till exempel tillfällig föräldrapenning och försäkringar. Prata med vårdpersonalen så förmedlar de kontakt med oss.

Filmer om avdelningen

Välkommen till intensivvårdsavdelningen för nyfödda 95 F

Välkommen till intensivvårdsavdelningen för nyfödda 95 F

Det första mötet med oss

Om neonatal ­mottagningen