Kost

Maten spelar stor roll för hälsa och välbefinnande. Många tappar i vikt när de drabbas av cancer. Det finns flera faktorer som spelar in. Vissa läkemedel kan också göra att man går upp i vikt.

Det är bra att behålla en så normal vikt som möjligt under utredning och behandling. Oavsett viktutveckling är individuellt anpassade matvanor viktiga i alla skeden under sjukdomen. Våra dietister hjälper gärna till med råd. Fråga din behandlande personal om att få kontakt med dietist.

Råd till dig som har nedsatt aptit

Försök äta även om maten inte smakar. Matos kan förvärra besvären, så välj rätter som inte luktar så mycket och vädra gärna innan måltiden. När man inte orkar äta så mycket åt gången är det viktigt att äta ofta istället – små portioner flera gånger per dag. Försök äta frukost, lunch, middag och gärna två till tre mellanmål. Välj den mat du tycker bäst om, det gör inget om det blir ensidigt. Mjuk och flytande mat brukar vara lättare att äta om man inte känner sig hungrig. Om man har svårt att äta tillräckligt finns näringsdrycker i olika sorter, smaker och varianter. Minska gärna på mängden grönsaker och ät istället mer kött, ägg, fisk, feta mejeriprodukter och söta livsmedel än du gjort tidigare. Se mer tips på hur du ökar mängden energi i kosten nedan.

Råd till dig som behöver extra energi

Använd pålägg med hög fetthalt, t.ex. ost, leverpastej, korv, ägg, kaviar, avokado, köttbullar, räksallad, potatissallad. Använd fetare alternativ av till exempel mjölk, yoghurt och ost. Byt gärna ut en del av vattnet mot energirik dryck såsom mjölk. Lägg en extra klick smör/margarin/olja på potatis, ris, pasta mm. Snåla inte med såser med grädde/crème fraiche. Koka gröt och välling på mjölk istället för vatten och blanda gärna i en extra klick smör, margarin eller olja. Ät fikabröd till kaffe eller te. Avsluta gärna måltiden med efterrätt t.ex. yoghurt, kräm eller smoothies.