Mat och cancer

Maten spelar stor roll för hälsa och välbefinnande. Många minskar i vikt när de drabbas av cancer. Det finns flera faktorer som spelar in. Vissa läkemedel kan också göra att vikten kan öka.

Det är bra att hålla en så normal vikt som möjligt under utredning och behandling. Oavsett viktutveckling är individuellt anpassade matvanor viktiga i alla skeden under sjukdomen. Våra dietister hjälper gärna till med råd. Fråga din behandlande personal om att få kontakt med dietist.

Den mat som rekommenderas för att minska risken för cancer är samma mat som minskar risken för sjukdom i allmänhet. Det är bra att äta mycket grönsaker, frukt, fisk, fullkornsprodukter, nötter och frön. Det är bra att äta mindre av rött kött, socker och alkohol. Detta är också de råd som gäller för den som fått en cancersjukdom. Under en pågående cancerbehandling kan det ibland vara svårt att följa dessa råd. Maten och måltiderna kan då behöva anpassas på olika sätt.

Råd till dig som har nedsatt aptit

Försök äta även om maten inte smakar. Matos kan förvärra besvären, så välj rätter som inte luktar så mycket och vädra gärna innan måltiden. Om man inte orkar äta så mycket åt gången är det desto viktigare att äta ofta – små portioner flera gånger per dag. Försök äta frukost, lunch, middag och gärna två till tre mellanmål. Välj den mat du tycker bäst om, det gör inget om det blir ensidigt under en tid. Mjuk och flytande mat brukar vara lättare att äta om man inte känner sig hungrig. Om man har svårt att äta tillräckligt finns näringsdrycker i olika sorter, smaker och varianter. Minska på mängden grönsaker och ät istället mer kyckling ägg, fisk, kött och feta mejeriprodukter än du gjort tidigare.

Råd till dig som behöver extra energi

Använd livsmedel med hög fetthalt, t.ex. ost, leverpastej, korv, ägg, kaviar, avokado, köttbullar, räksallad, potatissallad. Använd fetare alternativ av till exempel mjölk, yoghurt och ost. Byt gärna ut en del av vattnet mot energirik dryck såsom mjölk, havredryck, mandelmjölk, lättdryck eller smoothie. Använd extra flytande margarin/olja på potatis, ris, pasa mm. Snåla inte med såser.  Koka gröt och välling på mjölk istället för vatten och blanda gärna i extra flytande margarin eller olja. Ät gärna en smörgås eller något annat du är sugen på till kaffe och te. Avsluta gärna måltiden med efterrätt t.ex. yoghurt, kräm eller smoothies.

Ät något sent på kvällen eller under natten om du inte kan sova.

Dina tänder behöver tas om hand när du äter ofta. Skölj gärna munnen med vatten efter måltid. Borsta tänderna med fluortandkräm 2-3 gånger per dag. Komplettera med extra fluor i form av 0,2 % sköljning (Flux eller Dentan).