Vad händer om du får en bristning vid förlossningen?

Om du får en bristning

Undersökning efter förlossningen

Efter förlossningen undersöks vävnaden i slidan, i möjligaste mån, av två barnmorskor och av samma barnmorskor som närvarade vid barnets födelse. Inför undersökningen kommer du att få den bedövning som behövs för att kunna göra en noggrann undersökning. Barnmorskan känner alltid på slutarmuskeln (sfinktern) i ändtarmen genom att känna med ett finger i vagina och ett i ändtarmen. Detta för att inte någon skada på slutarmuskeln ska missas.

Om du fått en bristning

Bedömer barnmorskorna att det är en större bristning tillkallas även läkare för bedömning av bristningen. Bristningar på blygdläppar, i slida och mellangård som kan involvera musklerna i bäckenbotten, sys av barnmorska. Är det en större bristning eller att slutarmuskeln (sfinktern) är skadad sys bristningen av läkare på operation. Du kommer att vara bra smärtlindrad inför en eventuell suturering. Du kommer att känna beröring och det kan kännas obehagligt men du ska inte ha ont i samband med sutureringen. Bristningen sys med en självupplösande tråd.

I samband med att du sys kommer du att få information om vilken typ av bristning du fått och vad du ska tänka på fortsättningsvis.

Efter att du fått sy en bristning

Såret i slidan behöver tid att läka. Svullnad och obehag är normalt de första veckorna. Om du önskar kan barnmorska på BB, alternativt BB på väg, undersöka bristningen för att bekräfta att allt är som det ska. Uppföljning sker därefter på efterkontrollen på din barnmorskemottagning.