Tillbaka

Handläggare IT vid Regionalt Biobankscentrum

Referensnummer AS38/2023
Sista ansökan 2023-02-03
Förvaltning Akademiska sjukhuset
Arbetsplats Regionalt biobankscentrum (RBC)

Arbetsplatsbeskrivning

Vi är Akademiska sjukhuset – ett av Sveriges ledande universitetssjukhus. Förutom rollen som länssjukhus är vi leverantör av högspecialiserad vård och betjänar två miljoner människor i Mellansverige. Hos oss pågår det något hela tiden – ett nytt liv ser dagens ljus, en mormor opereras, en kollega hyllas som livets hjälte. Vi tror att ärlighet varar längst och det är ingen hemlighet att vi behöver bli fler. Som kollega till oss får du vara med om mycket. Hårda prövningar men också fantastiska händelser, stark gemenskap och stöttning från kollegor och medmänniskor. För att se delar ur vår verklighet, besök vår fotoutställning på akademiskafotoutstallning.se. Välkommen med din ansökan och bli en del av oss.

Vår verksamhet


Regionalt biobankscentrum (RBC) är en gemensam resurs för regionerna i Sjukvårdsregion Mellansverige (webbsida). Vi är en infrastruktur som arbetar både nationellt och sjukvårdsregionalt med frågor som berörs av biobankslagen och syftar till att ge Sverige de bästa förutsättningarna för vård och forskning inom biobanksområdet, såväl nationellt som internationellt. Vi arbetar i nära samverkan med regionerna och Biobank Sverige IT gällande införande, behovsinventering och användarstöd av Svenska Biobankregistret (regionernas gemensamma register över bevarade prov). RBC är en del av det nationella samarbetsorganet Biobank Sverige (www.biobanksverige.se).

RBC ligger organisatoriskt under Regionalt cancercentrum (RCC) och vi är belägna på Uppsala Science Park intill Akademiska sjukhuset i Uppsala. RBC och RCC arbetar i nära samverkan och har också gemensamma frågor, såsom dataskyddsfrågor.

Ditt uppdrag


Den aktuella tjänsten innebär framförallt:  
Uppgifter gällande Svenska biobanksregistret (SBR) och andra IT-frågor
 • ge stöd till regionerna i sjukvårdsregion Mellansverige vid införande av SBR.
 • ge användarsupport (first line) till användare av SBR samt hålla i sjukvårdsregionens utbildnings- och informationsinsatser för mindre och större grupper och ansvara för att tillsammans med produktägare ta fram handledningar och informationsmaterial.
 • svara på frågor om och ge service till allmänheten, myndigheter och företag m.fl. gällande uppgifter i SBR.
 • vara en del av förvaltningsorganisationen SBR som representant för sjukvårdsregionen. Detta innebär ett nära samarbete med andra RBC och produktägare för SBR.
 • sammankalla sjukvårdsregionens nätverk gällande gemensam IT-infrastruktur för biobanker för forskning.
 • vara behjälplig vid upphandlingar vid RBC.

Samordna RBC och RCC behov och hantera frågor för uppfyllande av dataskyddsförordningen (GDPR):
 • Bevakning av regulatoriska frågor på registerområdet vid RCC och RBC.
 • Rollen som ”lokal” dataskyddsrepresentant med kontakter med regionens dataskyddssamordnare.
 • Upprätthållande av befintlig handlingsplan/dokument rörande datasäkerhetsfrågor.
 • Deltagande i regulatoriska rådet var 3:e vecka tillsammans med UCR.
 • Regelbunden information till medarbetare om GDPR frågor.

Vi söker dig som


 • Har kunskap om dataskyddsförordningen och är intresserad av regulatoriska frågor
 • Har mycket god förmåga att uttrycka dig i tal och skrift på svenska och kan läsa och förstå texter på engelska.
 • Är prestigelös till din läggning och har lätt för att samarbeta med och dela med dig av kunskaper till dina medarbetare och att lyssna in behov.
 • Har god datorvana och är intresserad av it-relaterade frågor kring dokument- och ärendehanteringssystem.
 • Du har arbetat med användarsupport, vägledningar och/eller publikationer gentemot användare och har tidigare erfarenhet av webbpublicering samt arbete i en IT-organisation inom vården.

Stor vikt kommer läggas vid personliga egenskaper. Arbetsuppgifterna ställer krav på god för­måga och lyhördhet liksom att kunna leda och medverka i team. Du har mycket god förmåga att kommunicera på ett tydligt och enkelt sätt samt dokumentera, på såväl svenska som engelska i båda tal och skrift. Du har förmåga att ta initiativ till och vara drivande i utvecklingsdiskussioner samt kunna skapa möjligheter och lösningar även när det finns hinder och problem.

Kvalifikationer 


Akademisk utbildning inom relevant område t ex vårdyrke, systemvetenskap, medicinsk informatik eller annan relevant utbildning. Minst 5 år arbetslivserfarenhet där du arbetat med både vård och IT-frågor. Jobbar eller har jobbat med dataskyddsfrågor.

Meriterande är om du har arbetat med biobanksfrågor, kvalitetsregister och/eller forskning och utveckling och erfarenhet av arbete i offentlig verksamhet, erfarenhet av moln teknologier för säkrad datahantering samt har erfarenheter eller kännedom av nationella infrastrukturer inom e-hälsa.

Vi erbjuder


Tillsvidaretjänst som fördelas 70 % vid RBC och 30% vid RCC.
Hos oss får du förmåner som gör skillnad, läs om förmånerna här.

Vill du veta mer?


Sonja Eaker Fält, chef Regionalt biobankscentrum Mellansverige, 070-611 19 61
sonja.eaker.falt@rbcmellansverige.se

Fackliga företrädare
Catharina Östman, Vårdförbundet, 018-15 19 36
Marit Holmqvist, SACO,  018-15 19 34

Vill du jobba med oss?


Välkommen med din ansökan via länken nedan. Vi vill att din ansökan ska innehålla personligt brev och meritförteckning.

Region Uppsala värdesätter de kvaliteter som jämn könsfördelning och mångfald tillför verksamheten. Vi ser därför gärna sökande av alla kön och med olika födelsebakgrund, funktionalitet och livserfarenhet.

Denna rekrytering sker helt genom Region Uppsalas försorg. Vi undanber oss därför telefonsamtal från rekryteringsföretag och annonsförsäljare.