"Kombinationen av att göra något praktiskt och att se resultat direkt gör arbetet intressant"

Matilda Annebäck arbetar som ST-läkare inom kirurgi. Trots långa pass och tuffa beslut har hon aldrig ångrat en dag på kirurgen. 

Matilda fastnade för kirurgi under sin AT-utbildning. Hon beskriver det som ett fartfyllt och spännande arbete med roliga kollegor. 

‒ Jag gjorde min AT på kirurgen och trivdes väldigt bra, därför valde jag att stanna här. Det jag tycker om med arbetet är att det är väldigt konkret: vi får in ett patientfall som vi för det mesta kan lösa direkt. Vi får snabba resultat och patienten blir ofta återställd efter endast en operation. Det är nog kombinationen av att göra något praktiskt och att se resultat direkt som gör att kirurgi är så intressant, säger Matilda. 

Det finns många utvecklingsmöjligheter som anställd inom kirurgi. Efter sin ST väljer många att subspecialisera sig vid någon av sektionerna inom kirurgi. De allra flesta forskar. 

‒ En av de stora fördelarna med att arbeta på ett universitetssjukhus är att man får träffa väldigt många spännande patienter och närvara vid komplicerade ingrepp. Vi får in de svåraste patienterna helt enkelt. Det finns även en stark tradition av att forska vilket också är väldigt bra, berättar Matilda.

Även fast passen kan vara långa, besluten tuffa och dagarna intensiva har Matilda aldrig tröttnat på kirurgi. 

‒ Även om det är långa pass och emellanåt väldigt intensivt så är det fruktansvärt roligt. Jag har inte ångrat mig en dag att jag sökte mig till kirurgin.