Vanliga frågor

Frågetecken

Ringer ni hem till mina föräldrar?
Nej, vi ringer inte till föräldrarna utan ditt medgivande. Vi har tystnadsplikt.

Hur gammal får man vara för att gå här?
Du kan komma till Ungdomsmottagningen Uppsala City upp till och med det år du fyller 20 år, vi har ingen undre åldersgräns.

Vart går man sen?
Vi kommer att hjälpa dig vidare beroende på vilken typ av hjälp du behöver.

Vad kostar p-piller?
P-piller kostar 100-300 kronor för tre månader beroende på vilken sort du väljer. Om du fortsätter att äta p-piller betalar du 100 kr för en årsförbrukning om du är under 20 år, detta gäller bara de p-piller som landstinget i Uppsala län subventionerar.

Får killar gå här?
Ja, både killar och tjejer är välkomna till Ungdomsmottagningen Uppsala City.

Kan man testa sig för könssjukdomar?
Ja, om man haft ett oskyddat samlag är det bra för att slippa oroa sig. Testet kostar inget.

Kan jag fråga om allt vad gäller sex till preventivmedel?
När man är ung får man höra mycket, tänker mycket tror mycket. Ja, inga frågor är för små för oss. Du kan prata med oss om allt.

Kondom?
På Ungdomsmottagningen Uppsala City kan du få gratis kondomer, vi har olika sorter.

Hur säkra är akut p-piller?
Ju tidigare du tar den desto säkrare är den, men akut p-piller är inte "hundraprocentig" utan är en nödlösning - inget preventivmedel. Vi hjälper dig att hitta ett preventivmedel som passar dig.

När kan man göra graviditetstest? Hur?
När mensen har hoppat över ungefär en vecka eller tidigast 3 veckor efter det oskyddade samlaget. Graviditetstest kan man göra på Ungdomsmottagningen Uppsala City och då lämnar man ett urinprov och får svar inom någon minut. Boka tid för att göra testet.

Hur går det till när man testar sig för könssjukdomar?
Det vanligaste är att man testar sig för klamydia. Om du har haft oskyddat sex kan det finnas risk för att du fått någon smitta. Testa dig om du är osäker. Man kan ha könssjukdomar utan att ha besvär. Om du är tjej kan du ta provet själv om du vill eller så tar vi ett prov i samband med gynekologisk undersökning.  Killarna lämnar urinprov. En del sjukdomar ser man direkt vid undersökning. Hiv-test är ett blodprov.

Finns det någon att prata med när man mår
dåligt?
Om du är orolig över något kan du alltid prata
med oss på Ungdomsmottagningen Uppsala City så hjälper vi dig. Du är välkommen hit med dina funderingar. Du träffar oftast först en barnmorska. Vi har även psykolog och kurator här.