Till dig som är närstående

Som närstående har du en viktig roll i samband med sjukhusvistelsen. Det är en trygghet att ha någon "vid sin sida". Vi vill därför uppmuntra till besök.

Besök på thoraxkirurgisk vårdavdelning 50D
Ett besök gör gott.

Besökstider

Vårdavdelning 50 D2/ B2 har fria besökstider, men kom gärna mellan kl 11 och 19. På thoraxintensiven (TIVA) 50B sker alla besök i samråd med personalen. Möjligheten till besök kan variera från dag till dag. Vi rekommenderar besök efter kl.12. Oftast är det välgörande för din närstående att få besök, men ibland kan det också vara tröttande. Korta besök är ofta bättre än långa. Samråd gärna med ansvarig sjuksköterska om lämplig tidpunkt och antal besökare.

Ring helst efter kl 10

Vårdavdelning och thoraxintensiven har inga bestämda telefontider, men det underlättar för oss om du ringer efter kl 10 då ronden oftast är klar och vi lättare kan svara på frågor. Vi är tacksamma om du undviker att ringa vid överlämning till personal på kommande arbetspass, d v s kl 06.30-07.30, 13.30-14.30 och kl 21 - 22. Om en av er närstående håller kontakten med oss och förmedlar information vidare, ger det oss mer tid att sköta om din närstående.

Spara blommorna till hemkomsten!

Eftersom bakterier lätt växer i blomjord och blomvatten skall du inte ta med blommor vid ditt sjukbesök. Risken finns också att någon annan patient eller personal är allergisk. Bättre är att istället ge blommor i samband med hemkomsten.

Var noga med handhygienen! Handtvätt

I samband med en operation är kroppen mer mottaglig för infektioner. Var därför extra noggrann med hygienen. Tvätta och sprita händerna innan du besöker din närstående. Vi visar gärna hur.

Kom oparfymerad till sjukhuset

Starka dofter av tvål och parfym kan både vara irriterande för luftvägarna och ge allergiska reaktioner hos andra.

Parkeringsmöjligheter

Besöksparkeringar finns i begränsad omfattning på sjukhusområdet. Intyg för parkeringskort, dag- eller veckokort, hjälper vi gärna till med. Prata med ansvarig sjuksköterska eller läkare.
Karta (och avgifter) över parkeringar på Akademiska sjukhusets område.

Bilar på Akademiska sjukhusets parkering


Var kan jag äta (på sjukhusområdet)?

  • Restaurang Blå korset (ingång 6)
  • Restaurang Dine (ingång 70)
  • Kiosk och café (ingång 30, 78/79 och 95/96)

Mat och dryck inom Akademiska sjukhusets område och dess öppettider.

Övernattningsmöjligheter i Uppsala

Ibland kan det kännas skönt att vara i närheten av din närstående under hans/hennes sjukhusvistelse. På thoraxintensiven finns ett anhörigrum där närstående kan vistas mellan besöken inne på vårdsalen. Övernattningsmöjligheterna på thoraxintensiven är mycket begränsade. Om du vill övernatta i Uppsala får du därför ordna och betala boendet på egen hand. Det finns många hotell och vandrarhem i stan. Ett tips är att ringa turistbyrån i Uppsala (018-727 48 00).
Patienthotell i närheten av Akademiska sjukhuset.

Behöver du någon att prata med?

En sjukhusvistelse kan ibland innebära tankar/problem/bekymmer av olika slag. Om du vill prata med eller ha hjälp av en kurator eller präst, förmedlar vi gärna kontakten. Du kan även själv kontakta sjukhuskyrkan.

Vill du skicka post till din närstående?

Namn XX  XX
Thoraxkirurgisk vårdavdelning el. Thoraxintensiven 50B
Akademiska sjukhuset
751 85 Uppsala