• Bild1
  • Bild2
  • Bild3

En familj berättar

Olycksdagen
1 augusti 2015. Det var en solig och varm sommardag. Sommaren hade varit kall och det hade regnat mycket, men nu skulle det äntligen bli fina sommardagar som avslutning på sommarlovet!

Vi var på Arvids mormor och morfars lantställe utanför Enköping vid Mälaren. Hela familjen och kusinerna var samlade. Vi hade även besök av en svensk familj som idag bor i Tyskland och för dem ville vi laga en speciell middag. Vi skulle röka egen fångad abborre till förrätt och grilla Mälargös till huvudrätt.

Det här är ArvidArvid vill alltid vara med vid matlagning och tycker om att hjälpa till. Det var fyra vuxna som stod och rökte abborre. Röken och dess behållare där man häller i T-Röd ville inte få fart så de hällde på mer vätska. Det blev som en ”explosion” och det började det brinna i alla de fyra vuxnas kläder. Arvid, som stod bakom de vuxna, fick eld i håret och när vi såg honom stod han mitt i detta kaos med ett brinnande hår!

Arvids pappa reagerade fort och sprang ned med Arvid till vattnet. Vi ringde efter ambulans och i väntan på den hade Arvid blöta handdukar om huvudet. Snabbt kom två ambulanser och Arvid fick åka raka vägen till Akademiska sjukhuset i Uppsala. De vuxna som också fått brännskador, på ben och armar, tog sig på egen hand till Enköpings lasarett. Arvid var vid medvetande när vi åkte med ambulansen, men han kunde inte öppna sina ögon.

Brännskadeavdelningen
Arvids brännskadaInne på Akademiska sjukhuset valde läkaren att söva honom, för att raka bort håret och rengöra såren samt de blåsor som Arvid hade i ansiktet. En ögonläkare tittade på Arvids ögon och gjorde en första bedömning. Läkaren såg att det var en mindre skada, men kunde inte avgöra så länge Arvid inte kunde öppna ögat hur det var med synen.

Arvid hade cirka 15-procentiga brännskador. Det mesta i ansiktet men även händer, ben och fot. Olyckan hände en lördagskväll och de närmaste dagarna efter olyckan var det oklart om hur olyckan skulle påverka Arvid. Han lades in på BRIVA (brännskadeavdelningen), men fick under ett par dygn även läggas in på barnintensiven. Arvid hade feber och det var viktigt att  ha kontroll över febern så det inte blev någon infektion. Ganska direkt hade Arvid också samlat på sig en massa vatten och det var närmare två liter extra vätska som samlades i huvudet och detta bevakade man också.

Pippi Långstrump och lyckans dag
Arvid kan öppna ögonen igenPå onsdagen, fyra dagar efter olyckan, öppnade Arvid sina ögon för första gången sedan olyckan. Allt sedan vi kom till sjukhuset lyssnade Arvid på sin favorit, Pippi Långstrump och det gav honom ett lugn.

När ögonen öppnades så ville han se Pippi! Vi satt ipaden vid Arvids säng och den stora lyckan kom när han började kommentera vad han såg. Vi förstod då att det inte var några större fel med hans syn, men fortsatta synundersökningar skulle naturligtvis göras.

 

Ronald McDonald

Arvid med sina systrarArvid fick komma ut en sväng i vagn och han får även besök av sina syrror. Hela familjen fick ett rum på Ronald McDonald, så vi alla kunde bo och vara med Arvid. Måndagen den 11 augusti får Arvid åka hem från sjukhuset för att bara vårdas hemma!

Arvids systrar hade på första dagen tillverkat armband av loombands med sina kusiner och vänner. Armbanden sålde de och alla de 4468 kronorna skänktes till Ronald McDonalds barnfond.


Hudtransplantation

Arvid åker hissEn vecka efter olyckan började Arvid gå på toaletten och han började äta mer och mer. Vi kunde se för varje dag hur huden i ansiktet läkte, från pannan, näsan och kinderna. På återbesöken rengjordes såren. För Arvid var det djupare sår på sidan om ansiktet på båda sidor. Den högra sidan ville inte riktigt läka och det togs beslut om att Arvid ska få göra en hudtransplantation. Den 24 augusti opererades Arvid och de transplanerade hud från insidan lår till höger sida av ansiktet. Han var inlagd ett par dagar därefter och sedan hade han bandage över huvudet.

Ett halvår efter olyckan
19 januari 2016, drygt ett halvår efter olyckan har vi återbesök på Ackis och BRIVA. Ärren var svullna och vätskefyllda. Arvid fick tejp som han ska ha dagligen över ärren. Detta för att de ska tryckas ut och för att minimera ärr för framtiden. Han fick även en ”sovmössa” för huvudet som han sover med och som ska ge samma effekt som tejpen, dvs. hjälpa ärren att tryckas ut. Vi tyckte att det var bra att ha detta för klådan också. Det kliade en del och mössan skyddar även för det.

Arvids sovmössa15 mars. Tejp och sovmössan har gett effekt och vi ser stor skillnad mot innan vi började med detta. För övrigt är Arvid jättefin i resten av ansiktet. Han har inte haft känningar av kyla i vinter och innan var vi oroliga att han skulle vara extra känslig med sina brännskadade händer, men här märker vi ingen skillnad. Han har lite småärr på händerna, men vid ben och fot ser vi inte så mycket. Insida lår och där de tog hud för transplantationen är idag rött och läker allt eftersom.

Vi har smörjt Arvid med 50 i solskyddsfaktor alla dagar, förutom i vinter, och kommer fortsatt göra det. Vi ser ingen skillnad i rörlighet eller funktionalitet för hans del.
Han är pigg och glad. Hittills märker vi inte av att han har fått psykiska besvär av olyckan (som mardrömmar eller så). Han pratar ibland om att han har blivit brännskadad och kan säga att han kommer rädda oss eller någon annan om det sker en eldolycka.

Ärr
Läkarna säger att vi ska ge det ett år till för att se hur ärren ser ut. Han är idag väldigt röd där de djupare såren är. Detta ska förhoppningsvis lägga sig med tiden.

Tankar kring olyckan
En glad ArvidFör oss föräldrar går det lite fram och tillbaka och hur vi funderar och tänker på olyckan. Vi är så klart väldigt glada över att det gått så bra för Arvid och för att han fått så bra vård. Vi tänker ofta på det som hänt och bearbetar det genom att prata med varandra. Arvids systrar är observanta på ljus som brinner och kan visa oro att det ska hända en olycka. För övrigt märker vi ingen skillnad för dem.

Föräldrar Anna och Jonas Wåhlstedt