• Mamma med flickor

Endometrioscentrum

Vad är endometrios?
Endometrios är en kronisk sjukdom som drabbar ungefär var tionde kvinna. Den beror på att celler från livmoderslemhinnan växer fast i delar av kroppen utanför livmodern, oftast i nedre delen av buken. Många av dem som drabbas lider av återkommande eller ständiga smärtor.

Symptom på endometrios
De vanligaste symptomen är starka menssmärtor, smärta vid samlag och när man kissar eller tömmer tarmen. Långvariga smärtor medför ofta energilöshet och att man undviker aktiviteter man annars hade deltagit i. Endometrios kan ibland också göra det svårare att bli gravid.

Om Endometrioscentrum
På Endometrioscentrum i Uppsala arbetar vi med ett multidisciplinärt omhändertagande av dig som patient. Teamet består av gynekologer, barnmorskor, sjukgymnast och kurator. Om det behövs har vi tillgång till smärtspecialist, gynekologisk tumörkirurg, kolorektalkirurg, urolog och radiolog. Vi samarbetar med Reproduktionscentrum när det gäller frågor om fertilitet.

Till Endometrioscentrum kan kvinnor med endometrios remitteras för bedömning i svårare fall. Vi arbetar också med vidareutbildning, kursverksamhet, kliniska studier och forskning.